MónTerrassa
El nom del passeig del 22 de Juliol de Terrassa
  • CA

Sabeu què va passar el 22 de Juliol de 1872 a Terrassa? Per aquesta raó una de les principals vies de la ciutat porta aquest nom. El 22 de juliol de 1872 una partida de 500 carlins encapçalada per Joan Castells va arribar en treni va atacar la ciutat per recaptar la contribució de la vila a l’esforç de guerra, però les autoritats es van negar al pagament i en l’assalt a l’ajuntament, en el que van obtenir un botí de sis-centes pessetes, els assaltants van perdre set homes i els defensors, dos. Va ser un conflicte armat que va enfrontar les tropes carlines i les liberals, en el marc de la Tercera Guerra Carlina, just després de l’abdicació del rei Amadeo I.

Una partida de 600 homes, comadats pel general Joan Castells Rosell, van arribar el dia 22, a les 7 del mati, amb un tren que havien segrestat a l’altura de la riera de Gaià, i que els va deixar a l’Estació dels Ferrocarrils del Nord. Es van dividir en 2 grups i mentre uns baixaren pel carrer del Nord, els altres ho van fer pel del Mas-Adei. Tot i informar als vilatans que no venien a fer la guerra sinó a cobrar, el segon grup va ser rebut a trets, mentre els vilatans tocaven les campanes a Sometent i tancaven les portes de les cases.

El tinent d’alcalde, Jaume Jover i Marquet, de 46 anys, estava treballant de forner al seu obrador del carrer de Gavatxons número 3, quan va sentir la campana. Immediatament va agafar un arma i, vestit de forner, va demanar ajuda al seu amic, Valentí Alagorda i Mas que el seguís i ambdós es van dirigir al Raval per salvar dels diners de la Vila.

Allí ja hi havia un grup de carlins que ocupava l’Ajuntament i, sense cap mena de por, va obrir foc. Els Carlins van contestar amb trabucs, de manera que en Jaume Jover va morir al moment i en Valentí Alagorda va quedar greument ferit.

Davant d’aquests fets, els altres sometents de la Vila van endegar trets que sortien per taulades i finestres, obligant als carlins a retirar-se de Terrassa, utilitzant el mateix tren tot i sofrir en la fugida varis morts i ferits. Alagorda va morí a l’hospital el dia 16 d’agost següent, a l’edat de 39 anys.

Aquests fets els van convertir en herois pels vilatans i des d’aquell any i durant molt temps, es va celebrar aquesta diada amb una processó cívica, que recorria els carrers de la Vila i es dirigia al cementiri per fer-hi una ofrena a les seves tombes.

El 2 de setembre de 1882 es va crear una comissió encarregada de la construcció d’un monument en memòria dels herois morts per les tropes carlistes el 22 de juliol de 1872. Encara es pot veure en els jardins que es van construir en els terrenys del cementiri vell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa