MónTerrassa
El terratrèmol de més magnitud dels últims anys
  • CA

El terratrèmol del grau 4,2 a l’escala de Richter que es va percebrre perfectament a Terrassa i amb epicentre a la Ribera d’Urgellet que es va registrar a quarts de sis de la tarda d’aquest dimecres ha estat de major magnitud de Catalunya dels últims quatre anys. Sara Figueres, cap de l’Àrea de Geofísica i Sismologia de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha afegit que ha estat el terratrèmol de més magnitud de la meitat occidental del Pirineu Català des del 1984, quan l’Institut va començar a registrar els sismes. Figueres ha indicat que “s’ha percebut àmpliament a tot Catalunya i molt fortament a la zona epicentral” a través de l’observació del “desplaçament d’objectes, oscil·lació d’objectes penjants i l’ensurt que no se l’estalvia ningú”, ha indicat. Durant les primeres tres hores s’han detectat un centenar de rèpliques d’escala inferior.

“No hi ha constància de danys materials”, ha explicat Figueres. A aquesta magnitud no és habitual que hi hagi danys materials, però sí que s’ha notat des de Barcelona i fins i tot des de Tarragona. El que sí que es preveu són més rèpliques en les properes hores, que podrien arribar al miler, que són les rèpliques d’un terratrèmol de 3,3 graus del 2017..

La zona de l’Alt Urgell és la zona on contacten la placa africana i euroasiàtica, i és producte de l’energia que es va acumulant a la zona de contacte de plaques, que es transmet a altres zones de l’interior on l’escorça pot estar més deformada, ha explicat Figueres. Sismes de la magnitud del que s’ha registrat n’hi ha entre 12.000 i 15.000 cada any al món.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa