El proper dimarts, 9 d’abril, des de les 10 h i fins al migdia, es tornaran a activar les sirenes d’avís a la població per risc químic. Protecció Civil de la Generalitat comprovarà l’efectivitat del so i cobertura de les sirenes de la xarxa d’alarmes adscrites al Pla d’Emergència Exterior del Sector Químic de Catalunya (PLASEQCAT), que serveixen per alertar la població en cas d’accident químic. Durant aquesta franja de temps, s’activaran seqüencialment les 89 sirenes d’avís de risc químic instal·lades a 39 municipis de Catalunya, entre els quals hi figura Terrassa, que al juliol de 2018 es va incorporar a aquesta xarxa. Aquesta prova, que es realitza amb una periodicitat de dos cops l’any, serveix per comprovar el correcte funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en què es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real, ja que la població que viu a prop d’aquest tipus d’indústries ha d’estar preparada per un possible accident. Recordem que l’única actuació correcta en un cas real és el confinament a un espai tancat i aturar els aparells de climatització. Quan s’escolti el soroll final de les sirenes es podrà obrir les finestres per ventilar.

Cóm funcionarà

Està previst que l’alarma comenci a sonar a Terrassa a les 10 h, amb una durada màxima de 10 minuts. El so d’alerta consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada. Durant la prova de dimarts, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real.

També s’informarà a través del Twitter @emergenciescat de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes. Com en anteriors edicions, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil enviarà un SMS a les persones sordes de Catalunya que viuen en zona de risc químic amb la finalitat d’ajustar els avisos a la seva discapacitat. També es farà una trucada de veu automàtica a les persones de la zona de Campredó que no disposen d’altre mitjà d’avís de risc químic. El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’ha coordinat amb el telèfon d’emergències 112 de Catalunya de forma que les trucades que es rebin de ciutadans que han escoltat les sirenes es passin al telèfon d’informació 012 per tal de conèixer des d’on s’escolten, si el so se sent correctament, etc.

PLASEQCAT des de 2018

La ciutat es va incorporar al juliol de 2018 en aquesta xarxa en instal·lar-se tres sirenes d’avís a la població per risc químic per la presència, en el terme municipal, d’indústries especialitzades en el tractament i manipulació de productes químics. Les sirenes estan situades al carrer de Venus, a la cruïlla amb el carrer d’Apol·lo; al passeig central del carrer d’Europa, a l’alçada del carrer d’Alemanya; i al carrer d’Esla, en el recinte d’Eco- Equip. Aquests equips estan dotats d’un sistema de reproducció dels senyals acústics que donen cobertura a uns 843 m de distància entre les tres. Les sirenes estan instal·lades en estructures verticals, d’uns 11 metres, que estan alimentades de manera autònoma per plaques fotovoltaiques ubicades a la mateixa estructura.

Cada bàcul disposa, a més, d’una estació meteorològica. El PLASEQCAT està dissenyat per prevenir o mitigar les conseqüències d’accidents greus de caràcter químic i, juntament, amb els plans d’emergència municipals i els de les mateixes empreses, estableix les funcions i la coordinació de les autoritats i els serveis que han d’intervenir en aquests casos, així com els recursos humans i materials necessaris per aplicar-se i les mesures de protecció més idònies a establir. Tot el sistema està integrat al sistema operatiu actual, que en cas d’activació, els avisos es produeixen des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT). Per assegurar la màxima efectivitat, a més, es disposa d’una rèplica a través d’una consola instal·lada al Centre Receptor d’Alarmes del Municipi, ubicat a la central de comunicacions de la Policia Municipal de Terrassa.

Algunes mesures d’autoprotecció

En cas d’emergència per risc químic és aconsellable:

• Tancar-se a casa, preferiblement, a les habitacions més interiors i quedar-s’hi

fins a la finalització de l’avís, tancant portes i finestres

• Aturar els aparells de climatització.

• No anar a buscar els nens a l’escola o els avis al casal o residència (els

responsables d’aquests centres estan formats per actuar en cas

d’emergència)

• No utilitzar el telèfon mòbil si no és necessari, perquè no es col·lapsin les

línies.

• No quedar-se a l’interior del vehicle, perquè no és un espai estanc segur. És

millor abandonar el cotxe i tancar-se dins l’edifici més proper.

• Buscar informació als mitjans de comunicació social (ràdio, televisió,

Twitter…).

• No sortir fins que ho comuniquin les autoritats o fins que escolteu el senyal

de fi de l’alerta.

Nou comentari