MónTerrassa
Terrassa, Matadepera, Viladecavalls i Vacarisses, per ampliar el Parc
  • CA

L’objectiu dels ajuntaments de Terrassa, Matadepera, Viladecavalls, Vacarisses i Castellar del Vallès és augmentar l’àmbit de protecció del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac en els seus termes municipals perquè, actualment, tenen espais naturals, d’un gran valor paisatgístic i ecològic, que no pertanyen al Parc. Són zones agrícoles i forestals no urbanitzables, algunes de les quals tenen, a més, una regulació específica que determina que són espais a protegir d’una manera especial.

La incorporació al Parc Natural permetria augmentar i consolidar de manera definitiva el nivell de protecció d’aquests espais i afavoriria que, alhora, fossin beneficiaris dels programes de gestió, vigilància, prevenció d’incendis i de senyalització que la Diputació de Barcelona, com a organisme gestor del Parc, té establerts amb el Parc Natural. Aquesta és la raó per la qual els 5 ajuntaments han acordat instar a la Diputació i a la Generalitat a iniciar els tràmits necessaris: a la Diputació, pel que fa a la seva gestió i al Pla Especial que regula les normes urbanístiques i d’usos, i a la Generalitat, pel que fa a la declaració de tots els àmbits d’ampliació com a Parc Natural, en el marc de la Llei d’Espais d’Interès Natural.

El Parc Natural està situat a la serralada prelitoral i pertany, actualment, als termes municipals de tres comarques (Vallès Occidental, Bages i Moianès) com són Castellar del Vallès, Matadepera, Monistrol de Calders, Mura, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars, Granera, Sant Llorenç Savall, Sant Vicenç de Castellet, Talamanca, Terrassa i Vacarisses.

Augmentar la zona de protecció

Els ajuntaments del vessant sud del Parc Natural han proposat altres vegades ampliar la protecció d’aquesta zona, que connecta amb altres espais naturals protegits de la regió metropolitana. Els 5 municipis ja tenen diferents figures de protecció pels sols no urbanitzables. En el cas de Terrassa el Pla d’Ordenació Urbana Municipal (POUM) de 2003, ara modificat pel Pla de l’Anella Verda, contempla incorporar al Parc Natural més de 1.300 hectàrees de sòls forestals de pinedes i alzinars. Vacarisses i Viladecavalls, en canvi, han aprovat plans especials de protecció a la serra de Coll Cardús, que també s’incorporarien al Parc. Matadepera proposa incorporar al Parc els terrenys de sòl no urbanitzable situats al sud-est del terme, i Castellar, que ja va iniciar un procés de reflexió sobre l’ampliació del parc durant la revisió del POUM, estudia quina part del seu terme municipal s’hi podria incloure.

Un pla nascut l’any 1972

El primer pla especial d’aquest espai natural va ser aprovat l’any 1972 i, amb les modificacions que va fer la Diputació de Barcelona els anys 1982 i 1998, es va configurar l’actual àrea protegida. L’objectiu de l’actual Pla Especial és establir un règim de protecció i conservació del medi físic, el paisatge, els sistemes naturals i la diversitat biològica del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt, que sigui compatible amb l’aprofitament sostenible dels seus recursos i l’activitat dels seus habitants. També contempla l’ordenació de l’ús públic, el foment del coneixement i el respecte al medi ambient.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa