MónTerrassa
La Rambla de Terrassa reneix de les seves cendres

La Rambla d’Ègara, un dels vials més emblemàtics de la vila, sembla que ha renascut de les seves cendres. En alguns moments, ha semblat que agonitzava, i el debat sobre si obrir-la o tancar-la al trànsit roda per recuperar l’esplendor del passat etern, i no té aparença de tancar-se. Però ara sembla que tot ha canviat. Fa patxoca veure-la a vessar de gent amunt i avall, passejant, entrant a les botigues o prenent alguna cosa. El passeig central s’ha omplert de taules i cadires, i sembla que gairebé sempre estan plenes.

I aquest canvi, sense res que aparentment s’hagi fet. No ha calgut actuar, ni posar en marxa projectes com el d’obrir el Mercat de la independència a la Rambla. I no només el tram central el que ha canviat de cara, també el que va de la plaça d’Enric Granados fins al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica i fins al Centre Cultural. I el que se situa a tocar de les entradesa als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i arriba fins a la plaça del Doré. Tot un fenomen. Les causes? Si s’analitza, abans de la pandèmia que ens va confinar a tots a casa uns mesos i que després ha marcat les nostres vides, estava més morta que viva. La Covid no va fer més que accelerar el procés. Ara bé, un cop ha tornat certa tranquil·litat, la gent ha sortit al carrer, en tenia ganes. I un dels llocs triats ha estat la Rambla, un espai històric i que ha marcat la ciutat. Els restauradors han sapigut respondre i han vist la possibilitat de tornar a veure els seus establiments plens a vessar, i avui el passeig central és un festival de terrasses.

Els comerços han notat aquest canvi, com és el cas de la llibreria Re-read o la cafeteria 365. Des de la pandèmia, la gent passeja amunt i avall mirant les botigues, almenys en el tram central. Cecilia Monleón, de la llibreria Re-read, afirma que “s’està revifant i hi ha molta més gent” i creu que és degut a les ganes de sortir de casa després de la pandèmia. Altres comerços, com el Croissants de Paris o el Frankfurt Budweiser, també han constatat com La Rambla es va omplint de gent. Per alguns comerços, però, aquesta reanimació de la Rambla no s’ha traduït en un dinamisme de consum. Des de la botiga Punt Roma declaren que sí que hi ha més gent que passeja, però no es paren a comprar, i per tant, el nivell de vendes segueix sent el mateix que abans de la pandèmia.

Tot i la revifada, no tots els comerços han constatat un canvi. És el cas de la Ferreteria Batlle o la botiga de fruites i verdures Superverd, situades més amunt del Mercat. Oriol Batlle, de la ferreteria, explica indignat que “del Mercat cap avall els mimen més”, posant com a exemple les llums de Nadal, que se situen només en la part central de la Rambla. Aquest mateix exemple ha utilitzat Rosa Aguerri, de la fruiteria, que declara que “l’Ajuntament no fa res de Mercat cap amunt”. “A partir del Mercat, la Rambla no existeix, ens tenen oblidats. Tenim gent perquè són clients fidels de la botiga de fa anys, però sinó no tindríem a ningú”, afegeix. Jordi Jubany, de la botiga Fotoprix, situada més avall del Portal de Sant Roc, tampoc ha notat cap canvi. “La Rambla és molt diferent de Portal en avall i de Mercat en amunt”, defensa. Afegeix que durant el dia passa gent per la botiga, “però perquè aquest tram de Portal cap avall és molt de pas, la gent passa perquè ha de venir a agafar el tren o l’autobús”.

La Rambla de Terrassa | Cristobal Castro

Facilitar una zona d’aparcaments

Una mesura que els comerços veuen molt factible per revifar encara més la Rambla és posar aparcament. Tant Batlle, de la ferreteria, com Aguerri, de la fruiteria, opinen que facilitar una zona d’aparcament beneficiaria la zona que va del Mercat fins al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica i la zona que va del Portal de Sant Roc cap avall, així com el tram central. “Posant aparcament la gent podria venir amb el cotxe, passejar i emportar-se la compra tranquil·lament”, insisteix Aguerri. De fet, des de la fruiteria han demanat que es facilitin places d’aparcament al carrer Martí Díez, perpendicular a la Rambla i que queda just davant de la botiga, però encara estan esperant un resposta.

Monleón, de la llibreria Re-read, explica que es troba amb molts clients que volen portar cinc caixes de llibres “però no saben com portar-les perquè no poden aparcar”. En la mateixa línia, el Frankfurt Budweiser i Fotoprix han coincidint en que la gent que passeja per la Rambla és gent que viu al centre, ja que la gent dels barris dels voltants no saben on deixar el cotxe i per tant, no venen a passejar ni a comprar perquè queda molt lluny.

Pel que fa el debat sobre si obrir-la o tancar-la al trànsit, tots els comerços que han parlat amb Món Terrassa ho tenen molt clar: es mostren contraris a tornar-la a obrir al trànsit. Prefereixen mantenir-la peatonal ja que creuen que d’aquesta manera s’incita a la ciutadania a passejar per al zona, però això si, afegint places d’aparcament als voltants. Així doncs, la Rambla sembla que ha renascut de les seves cendres gràcies a la pandèmia que ha accelerat el seu procés, amb una bona resposta del comerços, però encara queda molta feina per tornar a la seva essència d’abans.

La Rambla de Terrassa | Cristobal Castro

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep maria a setembre 26, 2021 | 22:09
    Josep maria setembre 26, 2021 | 22:09
    Potser que tornessin a posar cada dissabte la fira d'antiguitats i col·leccionisme. Això dóna vida.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa