MónTerrassa
Puig denuncia pressió espanyola per evitar que inauguri una mostra a Brussel·les
  • CA
El conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig | Gemma Aguilera

!--akiadsense-->

El conseller de Cultura a l’exili, Lluís Puig, denuncia que “pressions” de l’ambaixada espanyola a Bèlgica han impedit que aquest dijous inaugurés una mostra a la Universitat Lliure de Brussel·les (ULB). En declaracions a l’ACN, Puig ha afirmat que les “pressions” cap al centre han “obligat” la facultat d’Arquitectura a suspendre els parlaments previstos i que ell no pugués assistir a l’acte “oficialment, és a dir, com a representant del Departament de Cultura de la Generalitat”. “Ens sentim amenaçats, vilipendiats i rarament perseguits, quan parlar d’arquitectura i promocionar l’arquitectura catalana ens sembla una tasca noble”, ha assegurat Puig després de valorar-ho amb la consellera de Cultura, Laura Borràs.

Puig ho ha qualificat de “nou atac a la llibertat d’expressió” i d”embat”. “Venim d’uns dies que el ministeri espanyol d’Exteriors està trencant relacions bilaterals amb Flandes i no sé si vol trencar també relacions amb Valònia”, ha afegit.

Per tot plegat, ha demanat “que s’ho pensin dues vegades” abans de “vetar” representants de les institucions públiques a llocs pensats per acollir activitats culturals. “Ningú entén a què obeeix aquesta bogeria de vetar-nos”, ha sentenciat.

Des de l’agost del 2018 Puig és director del Programa per al desenvolupament de projectes culturals d’àmbit internacional del Departament de Cultura.

Des de l’ambaixada espanyola a Bèlgica desmenteixen “que en cap moment ningú ha impedit ni ha intentat impedir” que Puig inaugurés l’exposició. “La decisió que no hi hagués discursos l’ha pres el degà de la facultat”, han assegurat a l’ACN fonts diplomàtiques espanyoles referint-se al responsable Pablo Lhoas. Segons han explicat les mateixes fonts, la inauguració s’ha dut a terme de totes maneres i per decisió del degà s’ha suprimit la idea dels parlaments inicials.

En declaracions a l’ACN, però, Puig ha assenyalat que a través del degà se’l va informar que s’havia anul·lat la seva presència per “pressions” de l’ambaixada. “És la realitat, és una exposició coproduïda entre el departament de Valònia i la Generalitat i avui no som allà”.

En un comunicat enviat per Govern República, l’entorn del conseller ha informat que “en el marc de la crisi promoguda pel ministre espanyol Josep Borrell, l’ambaixada ha pressionat al degà de la facultat de la ULB, Pablo Lhoas, que s’ha vist obligat a suspendre la inauguració com estava prevista”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa