MónTerrassa
Desarticulació d’una facció de la banda de motoristes Hell’s Angels MC
Els Mossos treuen un detingut d'un dels locals de la banda 'Hell's Angels' a Barcelona
Els Mossos treuen un detingut d’un dels locals de la banda ‘Hell’s Angels’ a Barcelona | ACN

!--akiadsense-->

Dos dels 19 arrestats en l’operatiu del passat 26 de febrer contra la banda de moters Hell’s Angels MC per tràfic de drogues i delictes contra el patrimoni han ingressat a presó després de declarar davant el jutge el 28 de febrer. Els altres 17 detinguts han quedat en llibertat amb mesures cautelars, segons ha informat Mossos d’Esquadra a través d’un comunicat. Se’ls relaciona amb delictes contra la salut pública, robatoris amb violència, coaccions, extorsió, lesions, tinença d’armes i pertinença a organització criminal. La investigació continua oberta ja que de la documentació i del material intervingut en els escorcolls del 26 de febrer podrien sorgir relacions amb altres fets delictius o d’altres persones involucrades.

Els fets es remunten al març del 2018 quan la Unitat de Bandes Criminals va tenir coneixement de què cinc membres de Hell’s Angels MC van irrompre violentament en un bar de Cambrils on hi havia integrants d’un club rival i els van agredir violentament amb cadires i objectes contundents. D’on es van emportar l’armilla d’una de les víctimes com a trofeu. Les indagacions inicials van demostrar que no es tractava d’un fet aïllat sinó d’una agressió motivada pel control del territori i que s’emmarcava en la dinàmica violenta de les conegudes com a “bandes moteres”. En el decurs de la investigació, es va detectar que els components de la banda de Tarragona tenien una organització criminal perfectament estructurada i jerarquitzada per tal de traficar amb drogues i cometre delictes violents. Els agents també van corroborar que els moters aplicaven una estricta disciplina interna contra aquells integrants del grup que violaven les normes de l’organització.

Es va constatar que el Hell’s Angels MC Tarragona, que comptava amb integrants a Catalunya, Aragó i País Basc, exercia la violència i la intimidació cap a altres clubs de moters presents al seu territori als quals havien sotmès al seu control i supervisió. Igualment van aflorar nous enfrontaments violents amb altres clubs motivats per les rivalitats existents. A més, la banda de Tarragona tenia una marcada ideologia d’extrema dreta i al llarg de la investigació es van evidenciar agressions de caire racista i xenòfob comeses per membres de la banda. A més es va constatar que Hell’s Angels MC Tarragona tenia una normativa interna molt estricta que implicava càstigs físics i econòmics i que, en cas d’expulsió d’un dels seus components, aquest patia agressions i se li apropiaven de la motocicleta. A més l’obligaven a esborrar-se qualsevol tatuatge amb simbologia de la banda sota l’amenaça de represàlies si no ho feia.

En relació amb el tràfic de drogues es va evidenciar que la banda comptava amb cultius de marihuana en immobles que es llogaven expressament per fer-hi aquesta activitat il·lícita que altres integrants del club feien als seus domicilis. De la mateixa manera també traficaven amb cocaïna, tant des de la seu del club com a través de negocis relacionats amb els seus integrants. A més, es va descobrir que la seu de Hell’s Angels MC Barcelona també funcionava com a punt de venda de cocaïna. Per tot plegat, el 26 de febrer es va muntar un dispositiu policial amb tretze entrades a les seus de Tarragona i Barcelona dels Hell’s Angels MC, així com a domicilis dels principals investigats i establiments relacionats amb el cultiu i tràfic de substàncies estupefaents. En total es van arrestar dinou persones a Catalunya i el País Basc, tant de membres de Hell’s Angels MC com de persones relacionades amb l’organització.

En el transcurs de l’entrada a la seu de Tarragona es van comissar diverses substàncies estupefaents destinades al tràfic. També es va intervenir una arma de foc que membres del club utilitzaven per dur a terme accions violentes en l’àmbit de la disciplina interna i en enfrontaments amb grups rivals o persones contràries als seus interessos. I es van intervenir abundant documentació, material informàtic i dispositius electrònics amb informació sobre el funcionament, estructura i normativa interna de Hell’s Angels MC, a més d’objectes i material relacionat amb l’organització i amb simbologia nazi i feixista.

Durant la investigació els policies van constatar que els Hell’s Angels MC estan en un procés d’expansió a l’Estat espanyol i que les diferents seus que tenen arreu de l’Estat com a l’exterior estan fortament relacionades i estructurades, amb òrgans de direcció que supervisen l’activitat de l’organització. La investigació continua oberta, ja que de la documentació i del material intervingut en les entrades i escorcoll podrien sorgir relacions amb altres fets delictius o d’altres persones involucrades. Els 19 detinguts van passar a disposició judicial el dia 28 de febrer i el jutge va decretar presó per a dos dels arrestats i llibertat amb mesures cautelars per a la resta.

Aquesta no és la primera vegada que els mossos investiguen les activitats il·lícites dels Hell’s Angels MC. El 2017 un component del club de motoristes Renegados MC va ser assassinat a Castellar del Vallès. La investigació de la Unitat Central de Bandes Criminals va evidenciar que el crim l’havien comès integrants dels Hell’s Angels MC Nomads, amb seu a Sabadell. El motiu de l’agressió mortal tenia a veure amb el manteniment de l’estatus de superioritat de la banda davant la resta de grups presents al territori. El febrer de 2018 es va realitzar un dispositiu policial en el curs del qual els mossos van detenir els tres presumptes autors de l’assassinat, que van ingressar a presó preventiva.

La mort del membre de Renegados MC va ser la culminació d’un increment de la violència exercida pels membres de les conegudes com a “bandes moteres fora de la llei”, ja que els darrers anys s’havien detectat altres incidents violents atribuïbles a l’activitat d’aquests grups.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa