MónTerrassa
Natàlia Cugueró: “Les cambres són l’eina per liderar un hub de digitalització”
  • CA

Natàlia Cugueró (Terrassa, 1972), vicepresidenta 3a de la Cambra de Comerç de Terrassa –a més de professora associada a la Universitat Oberta de Catalunya– gestiona el projecte de digitalització Digital Impulse Hub, liderat per la cambra terrassenca i que aspira a accedir a ajudes europees.

La pandèmia ha demostrat que la digitalització de comerços i empreses és clau per sobreviure en un futur immediat, que justament la Covid-19 ha accelerat. Quan es comença a gestar el projecte de la Cambra de Terrassa?

Comencem a treballar-hi l’any 2019, quan ja es començava a veure que les noves ajudes de la UE s’encaminarien cap a la digitalització.

És un projecte prepandèmia, aleshores?

Sí, totalment. Des de la Cambra de Comerç de Terrassa ja volíem fer un projecte de digitalització de pimes i vam apostar per intentar ser un hub digital dins de la línia d’ajudes Digital Europe Program per al període 2021-2027. Tenim tots els fundadors del projecte Digital Impulse Hub, la Cambra de Comerç de Terrassa, el Consell General de Cambres de Catalunya, el Consorci Localret, els ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès, la UOC, la UPC i el CITM, treballant des del 2019, però s’han anat retardant els terminis i no ha estat fins ara que s’ha obert el termini per presentar la memòria del projecte. D’ara i fins el febrer premem l’accelerador per presentar la memòria. El web ja existeix, tenim un grup de treball, el comitè director i un comitè de comunicació. Fa gairebé tres anys que el projecte està madurant, i de fet, la pandèmia l’únic que ha fet és accelerar set anys el que ja s’havia de produir. En els comerços realment s’ha vist que els que ja tenien un model híbrid de botiga física i on line ara l’han potenciat, però el que no tenia plataforma digital, ara s’hi han vist abocats perquè viure de subvencions no és possible. Senzillament subsisteixes per un temps.

Què fa diferent el projecte Digital Impulse Hub d’altres iniciatives de digitalització? Amb la crisi de la Covid-19 han emergit alguns projectes, entre els quals, un de l’Ajuntament de Barcelona.

El nostre és un projecte que neix des de la base, des de les empreses i les persones  cap dalt, per poder donar una resposta efectiva al es necessitats de tot el territori català, tant del teixit empresarial com de les administracions locals. A més, ho fem amb la triple hèlix d’universitats, administració i empreses, amb una forma de  governança participativa i activa des del primer moment, amb grups de treball operatius en tot allò que cal i és necessari, i on totes les institucions fundadores hi tenen representació i responsabilitats. Basa el seu funcionament en la col·laboració real entre institucions, universitats i empreses.

La Cambra de Terrassa i el Consell de Cambres fan la funció de baula d’aquestes tres potes?

Sí, el nostre rol d’impulsors i coordinadors és natural. Les cambres són l’eina més adequada per liderar un hub d’innovació i de digitalització empresarial. Tenen diversos aspectes que les fan idònies, perquè saben teixir xarxa internacional i tenen una elevada penetració al territori empresarial i relacions habituals amb les administracions locals i amb la universitat, sobretot des dels projectes europeus.

El projecte Digital Impulse Hub també s’adreça a les administracions locals, però de fet, la Generalitat també aspira a aconseguir aquests fons europeus amb un projecte diferent.

El Digital Impulse Hub ha passat el primer tall de selecció dels estats membres, essent un dels finalistes, i l’altre projecte és el de la Generalitat. De fet, només s’han presentat aquestes dues candidatures a tot el país. Ara bé, això no és un fons Covid, és un fons de digitalització i innovació digital que ja estava pensat abans de la pandèmia. Es volen crear uns fons justament per fugir del fet que sempre siguin les administracions les que canalitzin les ajudes. Volen que siguin consorcis privats amb empresa, universitat i administració, i és justament el que hem fet nosaltres des del primer moment. I amb la participació del Consell de Cambres i del consorci Localret, ja ampliem a tot el territori català i no només a la demarcació.

La Cambra de Comerç de Terrassa lidera el projecte Digital Impulse Hub, que aspira a accedir a ajudes europees JORDI BORRÀS
“L’administració va més lenta i és més complex dinamitzar-la”, diu Cugueró JORDI BORRÀS

Si vols llegir l’entrevista sencera, clica aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa