La 13a edició del Gran Recapte d’Aliments ja està en marxa, aquest any, en un format virtual de donacions. La campanya se celebrarà del 19 al 27 als establiments -els dies 19 i 20 presència de voluntaris en els punts de recollida- i de l’11 de novembre a l’11 de desembre per al Gran Recapte online. Víctor Pedragosa, coordinador de delegats del Banc dels Aliments de Barcelona, i Joan Astals, delegat a Terrassa, han presentat la campanya a la seu de la Fundació Busquets aquest matí, on han explicat tots els detalls. 

L’any 2020, els Bancs dels Aliments ja van modificar el format de la campanya degut a la irrupció de la pandèmia de la Covid-19, substituint la tradicional recollida massiva d’aliments per una campanya virtual de donacions monetàries. I així és com els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya han decidit seguir celebrant-ho enguany: els establiments de les cadenes de supermercats convidaran als clients a fer donacions a l’hora de pagar a caixa, enlloc de demanar que comprin aliments per dipositar-los en caixes a la sortida. 

A més, aquesta edició arriba amb una gran novetat: la incorporació del petit comerç a la campanya, ha informat Pedragosa. Així doncs, les donacions monetàries es podran fer també a petits comerços amb una nova aplicació que permet digitalitzar tot el procés de donació, i permet amb només tres senzills passos fer la donació que es desitgi a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga. Les donacions quedaran registrades i es vincularan a entitats socials de la mateixa localitat per tal que s’adquireixin els productes d’alimentació amb el saldo disponible a cada establiment. “Aquesta aplicació és una millora respecte l’any passat i permet l’extensió de la campanya al petit comerç”, ha afirmat Astals.

Malgrat suprimir la donació física d’aliments, el voluntariat continua sent clau i tornarà a estar present als punts de recollida per informar a la ciutadania del nou format del Gran Recapte i el convidarà a participar. Tant Pedragosa com Astals fan un crida a participar de voluntari els dies 19 i 20 en els punts de recollida, on tindran exclusivament una funció informativa. En aquesta mateixa línia, encoratgen a tota la població a participar en aquesta gran acció solidària, una de les més importants que hi ha actualment a Catalunya. 

Nou comentari