MónTerrassa
Junts vol que es dignifiquin les dones perseguides per bruixeria a Terrassa
  • CA

Junts per Terrassa presentarà en el ple municipal del mes d’abril una proposta de resolució per a la reparació i dignificació de totes aquelles dones que van ser perseguides a la ciutat sota el pretext de “bruixeria”.

A Terrassa, la “cacera de bruixes” també va tenir els seus efectes. Tenim notícia que el 1602 ja fou jutjada i desterrada Joana Barreres, àlies “Pares”. El 1610, Jaumeta Fellós i Joana Martina també vas ser jutjades i desterrades. El 1615, onze dones van ser acusades i jutjades pel batlle de Terrassa i pel Sant Ofici de la Inquisició. Quatre van ser desterrades: Blanca Camós, Madó Margarida, Joana Juliana i Isabel Benavente. Joan Farrés, assotada i desterrada.

Les altres sis van ser empresonades i torturades al Castell de Terrassa (Joana Savina, Margarida Tafanera, Miquela Casanovas “l’Esclopera”, Eulàlia Totxa, i Guillema Font,”Miramunda”. Restaren a la Torre del Palau a l’espera del judici civil celebrat el 23 de maig de 1619 per un tribunal format pel batlle i els jurats de la vila. Finalment, van ser condemnades i penjades a la forca el 27 d’octubre del 1619 a la Pedra Blanca, prop del pont de les Eimerigues.

Per tot plegat, l’agrupació municipal presenta els següents acords:

PRIMER.- Que l’Ajuntament de Terrassa s’adhereixi al Manifest impulsat per la revista Sapiens.cat/noerenbruixes

SEGON.- Declarar el dia 27 d’octubre com a dia commemoratiu de les Dones Acusades de Bruixeria i com a tal, il·luminar la façana de l’Ajuntament amb color lila i localitzar el lloc de la seva execució i posar-hi una placa.

TERCER.- Reivindicar, a través de les activitats que organitza el Museu de Terrassa, el coneixement de les dones terrassenques acusades de bruixeria a Terrassa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa