MónTerrassa
Guia per conèixer els canvis en els bitllets de metro i bus
  • CA

La T-10 marxa, entra la T-casual. La T-mes se’n va substituïda per la T-usual. La T-familiar, creada com a revulsiu i com a resposta a les crítiques. L’any 2020 comença amb un canvi de tarifes que aposta per afavorir els usuaris habituals del transport públic i perjudicar els viatgers ocasionals.

La T-10 desapareix

El bitllet rei fins ara deixa d’existir amb l’entrada del nou any. Les targetes de què disposin els ciutadans es podran utilitzar fins al 29 de febrer de forma habitual. En un primer moment es contemplava que la T-10 deixés de ser multipersonal a partir de l’1 de gener de 2020, però finalment seguirà permeten diverses validacions seguides fins al 29 de febrer.

El títol que substitueix la T-10 és la T-casual. Aquest nou bitllet passa a ser unipersonal, així que s’acaben els usos que es feien fins ara amb diverses validacions seguides per a diverses persones. Tanmateix, aquest dijous el TOT Barcelona ha avançat se’n podrà fer un ús multipersonal fins al 28 de frebrer, que és la data límit també per acabar de gastar les T-10 comprades abans del 31 de desembre. En tot cas, el preu, a més, augmenta: costarà 11,35 euros, és a dir 1,15 euros més que la T-10.

La T-familiar, resposta a les crítiques

Davant la resposta dels usuaris habituals de la T-10, el bitllet de transport més utilitzat durant anys, l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) va decidir incloure un nou títol: la T-familiar. Aquest bitllet té un funcionament semblant al de la T-10, ja que és multipersonal. Amb un preu de 10 euros, inclou vuit viatges a fer en un termini de 30 dies des de la primera validació.

La T-usual, nova referència

O aquesta és l’esperança de les administracions. El canvi de paradigma va ser qualificat d'”històric” per Ada Colau durant la presentació de les noves tarifes, ja que la intenció és convertir la T-usual en el bitllet al voltant del qual pivoti el transport públic a Barcelona i l’àrea metropolitana. Així, la T-usual substitueix la T-mes per oferir viatges il·limitats durant un mes en un bitllet unipersonal. I ho farà per 40 euros en el cas dels títols d’una zona, cosa que suposa una rebaixa del 25% respecte al preu de la T-mes.

Els bitllets per a viatgers habituals baixen de preu

La T-jove, el títol per a estudiants i menors de 25 anys, baixa fins als 80 euros en el cas que es compri per una zona. La T-usual, que farà de T-mes, costarà un 25% menys que la seva predecessora.

La T-grup, en canvi, suposa un augment de preu respecte a la T-70/30, que desapareix. Així, la T-grup costa 79,45 euros, mentre que la T-70/30 tenia un preu de 59,50 euros per una zona.

Fins quan es podran fer servir els títols desapareguts?

La T-10 i la resta de títols que desapareixen serviran fins al 29 de febrer. En canvi, títols que tenen una durada major i que deixen d’estar disponibles, com la T-trimestre, es podran utilitzar fins al 31 de març.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa