MónTerrassa
ERC reobre la Casa del Poble de Terrassa
  • CA
Casa del Poble al carrer Cremat de Terrassa
Casa del Poble al carrer Cremat de Terrassa | J.M.O.

!--akiadsense-->

Aquest dissabte, Esquerra Republicana obrirà de nou les portes de la Casa del Poble. Ho farà amb una gran festa amb vermut popular i música al pati del recinte. Està previst que l’acte s’iniciï a partir de les dotze del migdia i compti amb els parlaments de l’historiador Josep Puy, la president d’ERC Xènia Albà, i la regidora Ona Martínez. “Reivindiquem l’espai que va ser centre de trobada i acció política, un ateneu popular al mig de Terrassa abans que fos confiscat pel feixisme el 1939”, ressalten des del partit.

Joaquim Verdaguer, en el seu blog, ens explica que acabada la Guerra Civil la Casa del Poble va ser incautada per la Falange, on va ubicar-hi la CNS o sindical vertical. La finca passà a ser propietat de la «Delegación Nacional de Sindicatos». “En principi ocuparen la part davantera fins que l’any 1961 s’inaugurava la nova Casa Sindical Comarcal, en un edifici de nova planta de cinc pisos, edificat a la part del darrera de la Casa del Poble, amb la façana al carrer de la Unió. La part que donava al carrer Cremat quedà abandonada i, aquell mateix any fou llogada a diversos comerciants de queviures que van instal·lar llocs de venda a la planta baixa, mentre que el primer pis seguí quedant abandonat.”

Amb l’arribada de la democràcia, Esquerra Republicana de Catalunya va reivindicar-ne la propietat. L’Ajuntament, en el Ple del dia 9 de juny reconeixia el dret a ocupar-ne la part davantera. Madrid va reconèixer la propietat d’ERC però la qüestió va entrar en conflicte amb la Delegació Local de Sindicats i, més quan l’edifici del carrer de la Unió fou ocupat pels Sindicats de Comissions Obreres i UGT. Provisionalment i mentre no s’aclarís el desacord, ERC ocupà la part davantera del carrer Cremat, i arribaren a un acord i els republicans van ocupar el primer pis on desenvolupar conferències i mítings.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa