MónTerrassa
Cs acusa el Govern de la la mala gestió dels peatges i vies d’alta capacitat
  • CA

Ciutadans (C’s) ha presentat un acord de junta de portaveus contra els nous peatges a les autovies i les autopistes de l’Estat després de la seva liberalització. Insten al Govern central a no gravar als ciutadans amb nous impostos i a negociar amb la resta de les forces polítiques i amb els agents dels sectors afectats, una mesura de consens per solucionar el dèficit de manteniment de les vies d’alta capacitat.

Els grup taronja exposa que, recentment, la idea d’abonar un peatge torna a planejar sobre les autovies espanyoles. El Govern central s’ha compromès amb la Comissió Europea a posar en marxa un sistema de pagament en la xarxa de vies d’alta capacitat (autopistes i autovies de l’Estat) per finançar la seva conservació, i el pla de recuperació presentat per Sánchez recull aquesta proposta per pal·liar el dèficit en la conservació de la xarxa estatal, d’uns 10.000 millons, segons la patronal Seopan.

“L’assumpte del pagament per ús en les vies d’alta capacitat és un exemple més de la falta de diàleg i negociació del Govern i la opacitat a la que estem assistim en relació amb el Pla de Recuperació i Resiliència”, afirma el grup municipal. “El Govern es decideix per l’opció fàcil i opta per ficar la mà a les butxaques dels ciutadans en lloc de dur a terme les reformes estructurals que garanteixin un ús eficient dels recursos. Fa uns mesos que Cs proposava al Congrés dels Diputats un Pacte Nacional per les Infraestructures i la Mobilitat, iniciativa a la qual el PSOE va votar a favor i en què incloíem mesures com l’avaluació de la rendibilitat social i econòmica dels projectes d’infraestructures i la selecció de projectes des d’una perspectiva de sostenibilitat financera”, afegeixen.

El grup exposa que les vies d’alta velocitat no es poden veure com una simple font d’ingressos més, cal dur a terme una avaluació de les necessitats de manteniment i finançament. “El Govern ha de dur a terme un exercici de responsabilitat en la despesa pública que ha de tenir com a última opció la d’incrementar la pressió impositiva o de pagament dels ciutadans. L’impost de les autovies implantat el Govern de PSOE-Podem no recauen en els més rics si no en tots els ciutadans i especialment en el dels treballadors que necessiten desplaçar-se als seus llocs de treball per les vies espanyoles”.

Ciutadans afirma que aquesta situació és encara més greu a Catalunya, ja que tenim els peatges més cars de tot l’Estat. “Els catalans patim la mala gestió dels governs independentistes i socialistes, que no han sabut gestionar les tensions econòmiques que pateixen els catalans pel sobrecost de les infraestructures de transport situades a la nostra Comunitat Autònoma”, declaren.

Finalment exposen que “el Govern de PSOE-Podemos menteix de nou amb el nou impost de les autovies. Diu que és una imposició d’Europa i simplement amb veure que molts països de la UE no tenen peatges queden retratats. Finlàndia, Xipre, Estònia, Luxemburg i Malta tenen totes les infraestructures de transport per carretera totalment gratuïtes i no les canviaran a pagament per instrucció de la UE”

Els acords que presenten són els següents:

Acords:

PRIMER.- L’Ajuntament de TERRASSA insten a el Govern d’Espanya a no instaurar el cobrament en autovies i en les autopistes de l’Estat després de la seva liberalització.

SEGON.- L’Ajuntament de TERRASSA insta el govern d’Espanya a no gravar als ciutadans amb nous impostos que penalitzen encara més la situació de crisi econòmica de les famílies espanyoles i impedeixen la recuperació econòmica dels treballadors i les empreses.

TERCER.- L’Ajuntament de TERRASSA insta el govern d’Espanya a negociar amb la resta de les forces polítiques i amb els agents dels sectors afectats, una mesura de consens per solucionar el dèficit de manteniment de les vies d’alta capacitat, de manera que no repercuteixin en la butxaca dels ciutadans o privin a certs territoris, principalment a l’Espanya rural de les connexions necessàries per a un desenvolupament econòmic, sostenible i equilibrat de tots els racons de la nostra geografia nacional.

QUART.- L’Ajuntament de TERRASSA insta el govern d’Espanya a acordar un Pacte per les Infraestructures i la Mobilitat entre tots els grups parlamentaris, que tingui com a base els següents objectius:

  • Despolititzar les inversions en infraestructures i es comprometi amb l’eficiència la sostenibilitat.
  • Que garanteixi l’estudi de la rendibilitat socioeconòmica, i faci una anàlisi cost-benefici de les mesures preses en matèria d’infraestructures i mobilitat.
  • Que asseguri l’estabilitat de la inversió pública en infraestructures sense dependre de l’cicle econòmic.
  • Que les mesures preses tinguin en compte les necessitats dels treballadors i la vertebració del territori, per no deixar ningú enrere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa