MónTerrassa
Cecot recolza la protecció internacional temporal pels refugiats ucraïnesos
  • CA

La patronal Cecot celebra que la Comissió Europea plantegi implementar la directiva de protecció internacional temporal per als refugiats ucraïnesos facilitant-los permís de treball i residència de manera immediata. La Cecot, mitjançant carta signada pel seu president Antoni Abad, ha traslladat el suport del teixit empresarial a la presidenta de la Comissió, Úrsula von der Leyen, en la seva proposta d’activar la Directiva 2001/55/CE del Consell davant del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia. La Comissió va plantejar formalment, ahir dimecres, l’aplicació de la Directiva al Consell.

“Aquest mecanisme de protecció internacional temporal es va aprovar després de la guerra dels Balcans però no s’ha activat mai”, ha afirmat la patronal en un comunicat. Per aprovar-la es necessita una majoria qualificada del Consell, és a dir que si un dels països on previsiblement més refugiats arribin s’oposa a aplicar-la, la implementació de la Directiva es complicaria. “Tot fa pensar que en el cas d’Ucraïna podria aprovar-se per unanimitat“, afegeixen.

“La implementació d’aquesta Directiva de protecció internacional de tipus temporal donarà resposta a les persones ucraïneses que fugen de la guerra i cerquen refugi durant el conflicte”, explica Antoni Abad. “A la Cecot pensem que, després d’experiències anteriors en l’atenció de persones refugiades, aplicar la Directiva suposa avançar-se a una situació humanitària que sabem que succeirà, i definir els canals i processos necessaris per donar-hi sortida de la manera més respectuosa i digna possible per les persones que s’han vist obligades a deixar casa seva i alterar totalment la seva vida”. De les mesures contemplades a la Directiva, el permís de residència i permís de treball per aquestes persones serien d’aplicació immediata i tindrien dret a accedir a educació per adults, formació professional i formació al lloc de feina, un allotjament adequat, ajut social, recolzament financer i atenció sanitària. Alhora, els menors de divuit anys tindrien dret a accedir a l’educació en les mateixes condicions que els nacionals del país de la UE d’acollida.

Fa uns dies el Comitè Executiu de la Cecot ja va condemnar públicament la invasió russa i a hores d’ara continua reclamant la via diplomàtica per resoldre el conflicte a Ucraïna. A l’hora, l’entitat es va posar a disposició de les autoritats i administracions públiques per col·laborar en tota mesura orientada a l’atenció i benestar del poble ucraïnès, així com les orientades al manteniment de l’activitat empresarial i la recuperació econòmica a Ucraïna.

En aquest sentit, la Cecot farà ressò i recolzarà part de les sis mesures anunciades avui per la consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina entre el teixit empresarial associat a l’entitat i posarà a disposició del Govern, mitjançant el departament d’Empresa i Treball, el seu equip de tècnics i assessors en l’àmbit de la borsa de treball i la formació i es coordinarà amb acció exterior en iniciatives d’enviament de material necessari a la zona de conflicte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa