MónTerrassa
Cecot demana desvincular el preu del gas de la tarifa elèctrica
  • CA

Cecot demana desvincular el preu del gas de la tarifa elèctrica

El Comitè Executiu de la patronal Cecot comparteix la demanda que està fent un gran nombre d’entitats empresarials europees per desvincular el gas natural de la tarifa elèctrica davant la creixent preocupació entre les empreses. L’actual sistema de subhasta, que pot funcionar bé en condicions normals, “és totalment inflacionista en l’escenari d’increment del preu del gas natural, i per l’impacte addicional en el seu preu per la guerra a Ucraïna, fet que està comportant conseqüències negatives sobre el conjunt de l’economia”, exposa la patronal en un comunicat.

La patronal comparteix que segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia (OMIE), el preu mig del pool d’ahir dijous 3 de març va ser de 341,52€ per megawatt hora (MWh), el que va provocar que el preu mig de l’electricitat al mercat majorista es disparés un 34,44% en relació a dimecres, registrant un dels preus més cars de la història, vinculat a l’increment del preu del gas natural per l’impacte del conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. “Avui divendres el preu mig del pool es manté en la línia de dijous, amb un preu de 340,70€ (MWh). Si comparem el preu del pool de gas amb el d’ara fa just un any, l’increment del preu per MWh és de prop més d’un 540%”, afegeixen.

“El que ens cal és que s’apliquin mesures des d’Europa i a Espanya per evitar que els increments de preu del gas es traslladin al mercat majorista d’electricitat perquè a diferència del Govern, la viabilitat de les empreses sí està en joc”, exposa el president de l’entitat, Antoni Abad, que afegeix que “hem de pensar que entre l’impacte de la pandèmia, l’increment dels subministraments i el transport de mercaderies i l’increment de les energies, les empreses han estat reduint els seus marges per evitar traslladar increment a consumidor final. Però ara ja és insostenible i una empresa no pot mantenir activitat a pèrdua i veiem amb preocupació que s’estan aixecant cada vegada més veus d’empresaris i empresàries que alerten sobre la inviabilitat dels seus negocis”.

Aquesta setmana, la Ministra Teresa Ribera ha reconegut públicament que la rebaixa fiscal implementada pel Govern espanyol fins el moment ha estat important però no suficient per fer front a una situació “extraordinària de preus” amb l’única certesa de que “son els consumidors domèstics i industrials els qui estan afrontant les conseqüències dels alts preus del gas i també dels alts preus de l’electricitat”. La Ministra va defensar dimarts que malgrat la solució estructural més important ha de venir d’Europa, perquè d’ella depèn la regulació del mercat elèctric i la conformació de preus, el Govern d’Espanya “ha de fer un esforç addicional per incorporar noves mesures de protecció del consumidor”.

Arribats a aquest punt, el Comitè Executiu en ple de la Cecot considera “necessari i exigible que la Unió Europea replantegi el sistema de fixació de preus de l’electricitat, excloent dels mercats majoristes (pool) de l’electricitat la generació amb gas natural”. Alhora que fixi l’import dels impostos per evitar que la factura de la llum vagi augmentant proporcionalment amb el preu del mercat. “És cert que el mercat energètics necessita la reforma estructural que apunta la Ministra, i que des de Cecot s’ha reivindicat històricament per l’impacte sobre la competitivitat empresarial, però mentrestant arriba, cal actuar sobre la situació actual i aplicar mesures extraordinàries en benefici de l’activitat productiva i els ciutadans”, conclouen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa