MónTerrassa
Aquests són els dies en què podràs gaudir dels Pastorets a Terrassa

Tornen els Pastorets del Social, hi ho faran al Teatre Principal, atès que les obres del Regina no s’han pogut acabar aquest Nadal. Seran sis representacions, repartides entre desembre i gener. Una tradició de Nadal molt arrelada a Terrassa, que l’any passat no es va poder fer per culpa de la pandèmia. Ara es recupera la normalitat. Els Pastorets del Social, amb Lluquet i Rovelló, ja són centenaris. Els més antics de Catalunya en la versió més popular de tots Els Pastorets,  la de Josep M. Folch i Torres.

Autor: JOSEP Ma FOLCH i TORRES

Hora: 18:30

Lloc de representació:
Teatre Principal de Terrassa
Plaça de Maragall, 2 (Terrassa)

El Nadal de 1921, l’Elenc Artístic del Centre Social deixa de banda anteriors representacions i estrena aquesta magnífica obra que any rere any fa gaudir menuts (i ano tan menuts): del Lluquet, el Rovelló i tots els bons pastors, de la Mare de Déu, sant Josep i l’Àngel. i… al final, una vegada vençuts els maleïts dimonis, del naixement de l’Infant Jesús i de la representació del Pessebre vivent.

Segons Joaquim Vilà i Folch, el teatre popular a Catalunya recolza sobre dos pilars fonamentals: els pastorets i les passions: “Si Catalunya ha tingut una llarga tradició de teatre d’aficionats, el poble ha escollit dos espectacles com a base de la seva experiència teatral. La primera és la senzilla, humil, tendra i casolana representació d’Els pastorets, fidelment reviscuda cada any, cita obligada que gairebé es converteix en ritu. Pastorets i passions formen les frontisses del nostre món teatral. Hereus d’una secular tradició, aquests espectacles retornen cada any amb més força i són l’últim reducte d’una manera de fer teatre que no sé si es podria definir com a ‘tradicional catalana’, però sí que té uns trets característics que es repeteixen i que gairebé no troben en cap altre tipus de representació”

Aquesta opinió, sembla estar fonamentada en el cas de lèntitat egarenca. L’Elenc Artístic del Centre Cultural El Social porta prop de cent representant diferents versions dels pastorets. Els pastorets més antics que es conserven són El nacimiento del Salvador o la rendición del esclavo, d’Antoni Molins i Ignasi Rubio escrits el 1880. Set anys després, Miquel Saurina va escriure Los pastorets en Betlem o sia lo naixement de Nostre Senyor Jesucrist, que són els primers pastorets publicats en català. Quatre anys més tard, el 1891, apareixen els de Frederic Soler “Pitarra”. L’any 1907 es representa L’Estel de Natzaret, de Ramon Pàmies. Però és la vigília de Nadal del 1916 quan s’estrenen els que han de convertir-se en els més coneguts de tots:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa