MónTerrassa
Així ens alimentarem a les ciutats del futur
  • CA
Des de recuperar els excedents del Parc Agrari fins a aliments creats en impressores 3D, iniciatives per garantir l’alimentació a la població i evitar el malbaratament | Cedida

Buscar recursos alimentaris per garantir l’alimentació futura de la metròpoli. Amb aquest objectiu l’AMB ha organitzat, juntament amb la Fundació Fòrum Ambiental, la jornada “Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana”. A la sessió s’han donat cita més de 80 experts i emprenedors per explicar estratègies en el sector agroalimentari i explorar propostes com la recuperació dels excedents del Parc Agrari, la creació d’aliments amb impressores 3D per garantir l’alimentació a la població i evitar el malbaratament.

A la sessió es van presentar iniciatives punteres pel que fa a la resolució dels problemes que afronta el territori metropolità en relació a les activitats agroalimentàries. En aquest sentit Espigoladors, recupera excedents agrícoles del Parc Agrari del Baix Llobregat que no compleixen amb els requeriments estètics, però són vàlids a nivell nutricional i gastronòmic. Aquests aliments són transformats en melmelades i conserves per evitar el malbaratament d’aliments. Per la seva banda, Hemav, impulsa l'”agricultura de precisió”, que amb drons es coneix una radiografia constant de l’estat del camp per regar i fertilitzar selectivament, estalviant aigua.

Aquapioneers, comercialitza un aquari i un petit hort que se serveixen l’un de l’altre per sobreviure. Així mentre que les plantes purifiquen l’aigua i els peixos, al seu torn, fertilitzen les plantes amb el seu rebuig. Aquestes iniciatives i 45 més han quedat plasmades a la trobada, on també es van donar cita grans empreses com Nestlé i Danone, també es van exposar altres tecnologies com la impressió de pasta amb impressores 3D per facilitar l’empaquetament o la fabricació d’envasos d’aliments a partir del rebuig dels propis aliments.

La contaminació i pèrdues de la produció agrícola

Més de 80 experts i emprenedors s’han reunit en la jornada metropolitana per explicar les seves estratègies en el sector agroalimentari | Cedida

!--akiadsense-->

I es que la producció agrícola mundial s’ha triplicat entre 1960 i 2015 per l’augment de població i la millora de la tecnologia. A més el sector de l’alimentació s’ha globalitzat i industrialitzat, fent augmentar el consum d’aliments processats, preparats i envasats. Aquesta producció comporta un impacte negatiu:

  • El sector agroalimentari utilitza un terç de tota l’energia disponible a nivell mundial. A més, un 85% de l’aigua consumida per l’ésser humà és per al rec de conreus, i un 33% de la terra cultivada ho està de forma poc sostenible, causant unes pèrdues de 310.000 milions de dòlars anuals.
  • El 26% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provenen del sector agroalimentari. Produir 1kg de carn de boví n’emet la mateixa quantitat que viatjar 257km en cotxe.
  • Els aliments malbaratats a nivell mundial se situen en un 33% de la producció total, un 80% de les empreses alimentàries envasen els seus productes, augmentant la producció de residus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa