MónTerrassa
El Krump, una dansa urbana per ajudar nens i joves de Ca n’Anglada
  • CA

L’Associació Sunset x Mundo Árbol, juntament amb la comunitat Vikingz Movement, és un col·lectiu d’artistes, artesans i professionals vinculats al món de l’art i la creació. El seu màxim objectiu és la formació d’una productora de projectes artístics, socials i educatius arrelats al barri de Ca n’Anglada de Terrassa. Es tracta doncs d’un col·lectiu plurinacional, transversal i integrador, amb una perspectiva marcada de gènere i ecologista. Dins dels diferents projectes que tiren endavant n’hi ha un de molt especial dedicat a visibilitzar la dansa urbana Krump. Per conèixer una mica millor aquesta iniciativa, Món Terrassa ha parlat amb Gemma Rodríguez, directora de l’Associació i també professora de Krump, juntament amb Mark Arvin Dominguez, a més de ser la cocreadora de la comunitat de dansa Vikingz.

Què és el krump?

Krump és una bansa urbana popularitzada als Estats Units, que es caracteritza per un moviment lliure, expressiu, exagerat i altament energètic. Els joves que van començar a ballar-lo veien la dansa com una manera d’escapar-se de la vida de les bandes i alliberar així l’agressivitat i la frustració d’una manera positiva, no violenta.

I aqui va dirigit aquest curs? Cal alguna habilitat especial per participar-hi?

A tots els nens i nenes de 5 a 15 anys, que tinguin ganes d’aprendre i alliberar energia a través de la dansa. És apte per a tots els públics i no cal cap tipus de formació prèvia per participar-hi.

Quants nens està previst que hi participin? I com funciona la seva organització? Com és el procés d’inscripció?

Estaríem parlant d’entre 10 i 15 alumnes 10. La gestió d’aquest curs la realitza el Casal Cívic Montserrat Roig, a Ca n’Anglada, i compta amb la col·laboració del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya. Per inscriure’s-hi cal omplir un formulari, pot ser presencial o digital, enviant un correu electrònic a: [email protected]

On tindrà lloc i qui serà l’encarregat d’impartir-lo?

Al mateix Centre Cívic de l’avinguda Barcelona. Serà els dimecres, de 18.15 a 19.45h, i tenim previst començar el pròxim mes d’abril, però per això necessitem almenys 10 alumnes. El taller estarà impartit per Berserk i Lemon, components de Vikingz Movement, professors amb més de 10 anys d’experiència.

Com va sorgir la idea de realitzar aquests cursos?

La idea va néixer de la necessitat del barri de Ca n’Anglada de treballar amb la inclusió social dels més joves. Atès que els professors viuen al mateix barri i porten treballant amb grups de carrer, a la zona de Barcelona i del Baix Llobregat, pensàvem que era una bona oportunitat per actuar d’una forma més local i ajudar als nens i adolescents de Ca n’Anglada, a través de la dansa i l’expressió corporal.

Quin és l’objectiu de la jornada?

Volem fomentar la integració d’aquests nois de Ca n’Anglada. Volem que els alumnes generin interaccions i aprenguin a alliberar tensions amb el ball. No volem caure en el divertimento, hi ha darrere un motiu més profund.

No és la primera vegada que organitzeu un curs d’aquestes característiques. Quina n’ha estat la rebuda? Què és el que més han valorat els participants?

L’acollida per part dels alumnes ha estat sempre molt positiva, perquè podien compartir l’experiència amb els seus amics, divertir-se i aprendre a ballar. Però el millor feedback l’hem tingut per la banda dels pares, que ens explicaven que els nens arribaven a casa motivats, que volien practicar i que estaven molt més contents i alegres.

Què té el krump que no tingui una altra dansa urbana? Què creieu que el fa més atractiu als joves?

El Krump és un estil que ajuda a expressar l’ira d’una forma alliberadora, com ja hem dit. La principal diferència és que no cal ballar amb uns passos bàsics, sinó que pots moure el teu cos de forma lliure per explicar una història. I a poc a poc, anar coneixent més i millor qui ets i qui son els altres a través del personatge que estàs creant. I és que al Krump, els ballarins tenen un personatge, cadascú un de diferent. És un estil molt atractiu perquè és divertit, treballes en equip i jugues a expressar-te amb el ball.

Més enllà d’aquest curs particular, als joves que els agradi el krump, tenen opcions de seguir-lo practicant a Terrassa? Tenim lloc adequats que el promocionin?

Sí, per descomptat. Actualment, el Krump és una dansa internacional que existeix en diferents espais. La comunitat de Vikingz Movement manté les sessions obertes tots els diumenges, on comparteixen espai ballarins de diferents edats i ètnies. També tenim sessions els dimecres a Barcelona, amb la comunitat de Titans. I podem gaudir de competicions que normalment es fan a la capital catalana, i a nivell internacional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa