Cinc minuts del tercer quart condemnen Espanya a la derrota

En un vespre temperat, amb una suau brisa i alguns núvols alts s’ha jugat el partit més esperat del grup C. L’amfitriona Espanya es veia les cares amb la recentment proclamada campiona de la FIH PRoLeague Argentina. Els partits previs entre les dues seleccions havien caigut del cantó de ‘Las Leonas’. El conjunt albiceleste va guanyar per la mínima, 1 a 0, els dos matxs de la ProLeague jugats a València.

Els dos equips han repetit alineació, confiant en l’inici que van tenir en el partit inicial on van marcar dintre dels cinc primers minuts. L’ambient s’ha animat a mesura que s’apropava el xiulet inicial. La música ambient ha acompanyat als aficionats que anaven omplint les grades com no ho havien fet en cap dels partits anteriors.

Primer quart trepidant

Han començat jugant les argentines al ritme dels cants dels seus aficionats. La ‘leona’ Victoria Granatto, amb una hàbil jugada dins l’àrea ha aconseguit un penal córner als 2 minuts de l’inici. Una bona intervenció de la portera Melanie García a tir d’Agustina Gorzelany ha evitat que la pilota entrés a la porteria. La jugadora argentina del Taburiente canari ho ha intentat de nou, però primer Melanie i després Clara Ycart, exjugadora del CD Terrassa, han evitat el gol.

Les ‘Red Sticks’ s’han apropat a l’àrea argentina a 7 minuts d’acabar el primer quart. La santanderina Bea Pérez ha entrat a l’àrea i ha provocat un penal. El xut de Xantal Giné ha sortit a la dreta de la porteria, fregant el pal. ‘Las Leonas’ ha tornat a la càrrega i han gaudit d’un parell d’ocasions més. Un xut sense encert, i un centre de les jugadores albicelestes, que no han desviat bé, ha acabat amb el tercer penal córner a favor. Clara Ycart ha evitat que la pilota entrés a tir de l’arrastradora Gorzelany.

Les jugadores de Fernando Ferrara, exjugador del CD Terrassa i tres vegades olímpic (Seül, Barcelona i Atlanta) ha continuat atacant. L’últim penal córner del primer quart ha acabat dins la porteria espanyola, però la revisió de vídeo ha invalidat la jugada.

Segueix l’alt ritme en el segon quart

A la tornada de la pausa entre quarts, Argentina ha mantingut la velocitat i agressivitat en el joc. En un nou penal les jugadores albicelestes han fet una jugada assajada que no han aconseguit transformar.

Les ‘Red Sticks’ han aprofitat la primera targeta verda del partit de ‘Las Leonas’ per obtenir el segon penal córner del partit. Les jugadores d’Adrian Lock han sacat en curt perquè Georgina Oliva enviés la pilota al mig de l’àrea buscant un desvio que no s’ha produït.

La mitja part ha arribat amb les grades pràcticament plenes. Més de 6000 espectadors ha vist com arribava la mitja part amb un 0 a 0 al marcador de l’Estadi Olímpic de Terrassa. Tot el domini de les argentines i la seva perillositat, la defensa espanyola ha segellat els atacs de les pupil·les de Fernando Ferrara.

Tercer quart definitiu pel partit

A la represa, Espanya ha aprofitat una distracció de les albicelestes per plantar-se amb dues passades a l’àrea del rival. Belén Iglesias ha rebut la pilota a l’esquerra de l’àrea i ha encarat la portera sola, però el seu xut han anat directe a les guardes de la defensora. Les jugades a les dues àrees s’han alternat. Les argentines han disposat d’un altre penal córner després d’una incursió per la banda esquerra. I la terrassenca Gigi Oliva ha fet un passi vertical que les seves companyes no han pogut desviar a la xarxa contrària.

La MVP del partit, la perillosa, ràpida i hàbil Maria Granatto ha trencat la defensa per la banda esquerra de l’atac i ha patit una entrada de la 8 d’Espanya, Lucía Jiménez, que l’àrbitre ha considerat que era penal stroke. Melanie García ha estat a punt d’aturar el tir directe des de sis metres i mig. La jugadora argentina que milita en el Taburiente de les Canàries, Agustina Gorzelany, ha fet pujar el primer gol del partit, 1 a 0.

Un minut després, en el 40 del partit, ha arribat el segon. Després d’una protestada jugada, on Espanya ha perdut el dret a demanar revisió de jugada, s’ha assenyalat penal córner que Argentina ha aprofitat per ampliar el seu avantatge. La número 4 de ‘Las Leonas’, Valentina Raposa, ha enviat la pilota al calaix de la porteria amb un fort xut.

Les ‘Red Sticks’ han reaccionat immediatament i han aconseguit un penal córner, però la defensa albiceleste l’ha aturat. Després d’un període de joc al mig del camp, quan faltava minut i mig pel final del tercer quart, Gorzelany ha tret les teranyines de l’escaire dret de la porteria espanyola amb un míssil, situant el 3 a 0 en el marcador.

Insuficient resposta de les ‘Red Sticks’

La pluja ha visitat l’Estadi durant cinc minuts a l’inici de l’últim quart. Durant aquests minuts s’ha vist la primera targeta groga del partit i el gol d’Espanya. Passats cinc minuts de l’inici, Espanya ha transformat un penal córner reduint distàncies en el marcador, 3 a 1. La catalana Xantal Giné ha passat la pilota perquè la jugadora Club de Campo, Begoña García, l’enviés a la xarxa.

L’equip d’Adrian Lock ha continuat treballant i ha buscat l’àrea contrària. Un bon contraatac a 3 del final ha portat perill, però que les ‘Red Sticks’ no han concretat la jugada. Al final del partit les ocasions han estat pel conjunt argentí. A trenta segons de la fi del partit, Maria Granatto ha tocat el tir d’Agustina Gorzelany en un penal córner i ha situat el marcador en el seu resultat final, 4 a 1 per ‘Las Leonas’.

Imatge del partit entre Espanya i Argentina, al Mundial d’Hoquei 2022 a Terrassa | RFEH

“L’objectiu és passar segon de grup”

El seleccionador nacional d’Espanya, Adrian Lock, ha mirat el cantó positiu i ha recordat “que hi ha moltes maneres diferents per avançar en el torneig”. Una d’elles és guanyar-se la plaça a quarts de final en el partit que creuen els segons i els tercers de cada grup. L’objectiu ara és preparar el partit contra Corea “per seguir en el torneig i aconseguir la segona plaça”. Adrian Lock, en referència al partit, ha reconegut que “no hem obtingut la possessió que ens agradaria tenir” i que el partit contra Argentina ha de servir “d’aprenentatge per continuar creixent.

L’altra capitana de l’equip, l’asturiana del Club de Campo María López, ha agraït l’ambient “espectacular” que s’ha viscut a l’Estadi Olímpic, i ha reconegut que “no ha estat el partit que havíem plantejat, podríem donar molt més”. Ha acceptat que les argentines “avui han sigut millors i es mereixien la victòria”.

Ara arriba un dia de descans. La competició es reprèn dimarts 5, i els partits de grups segueixen fins al 7 de juliol. Serà el 7 a les nou i mitja del vespre que Espanya es jugarà la segona plaça del grup contra Corea del Sud, que avui ha guanyat al Canadà per 3 a 2.

FITXA TÈCNICA

GOLS: 39’ 0-1 Agustina Gorzelany (PS); 40’ 0-2 Valentina Raposo (PC); 44’ 0-3 Agustina Gorzelany (PC); 51’ 1-3 Begoña García (PC); 60’ 1-4 Maria Granatto (PC).

ESPANYA
Equip inicial: Laura Barrios (2), Sara Barrios (4), Lucía Jiménez (8), María López (9), Belén Iglésias (10), Candela Mejías (16), Xantal Giné (20), Beatriz Pérez (21), Georgina Oliva (C, 23), Alejandra Torres-Quevedo (24), Melanie García (P, 29). Suplents: Marta Segú (11), Constanza Amundson (13), Maialen García (15), Clara Ycart (17), Begoña García (19), Laia Vidosa (22), Jana Martínez (P, 32). Entrenador: Adrian Lock.

ARGENTINA
Equip inicial: Belén Succi (P, 1), Sofía Toccalino (2), Agustina Gorzelany (3), Agostina Alonso (5), Agustina Albertarrio (7); María Granatto (10), Rocío Sánchez (C, 17), Victoria Granatto (21), Eugenia Trinchinetti (22), Jimena Cedres (25), Valentina Costa (32). Suplents: Valentina Raposo (4), María Forcherio (6); Clara Barberi (P, 14), Victoria Sauze (18), Julieta Jankunas (28), Valentina Marcucci (31), Delfina Thome (39). Entrenador: Fernando Ferrara

ÀRBITRES: Sarah Wilson (Escòcia) i Alison Keogh (Irlanda).