MónTerrassa
L’Antic Ajuntament de Terrassa es convertirà en una Casa de l’esport
  • CA
Reunió de l'alcalde de Terrassa amb Hockey per Terrassa
Reunió de l’alcalde de Terrassa amb Hockey per Terrassa | A.T.

!--akiadsense-->

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat del tinent d’alcalde de Promoció econòmica i projecció de la ciutat, Isaac Albert; i del regidor d’Esports, Miguel Ángel Moreno; s’ha reunit aquest dimecres amb el president de Hockey x Terrassa, Francesc Salvatella; el president del Club Egara, Pere Marcet; el president de l’Atlètic Terrassa Hockey Club, Josep Maria Biosca; la presidenta del CD Terrassa Hockey, Lídia Martí; i el president de Línia 22 Hockey Club, Raul Galí. Durant la reunió, que ha tingut lloc a la seu d’Alcaldia, s’han abordat temes com el Pacte de Ciutat per l’Hoquei o la candidatura de Terrassa al Mundial Femení d’Hoquei 2022, entre d’altres.

Un dels temes que s’ha tractat és la futura Casa de l’Hoquei. Aquest projecte s’ubicarà a l’antic edifici de l’Ajuntament de Terrassa, al mateix Raval de Montserrat. Però l’immoble, actualment desocupat després de la marxa de Teixidors i que tot just s’ha recuperat ara fa un parell de setmanes, no només es destinarà a la Casa de l’Hoquei sinó que anirà molt més enllà. Segons ha explicat el regidor d’Esports a Món Terrassa, Miguel Ángel Moreno, l’objectiu és “donar vida a l’edifici”, per la qual cosa està previst que allà s’hi traslladi tot el servei d’Esports de l’Ajuntament de Terrassa. A més, també hi haurà un punt d’informació de Turisme esportiu i una finestreta dedicada a ajudar en tràmits i gestions a les entitats esportives de la ciutat.

Actualment, Moreno explica que “ens trobem en la fase inicial de redacció del projecte. Després s’haurà de licitar i executar”, així que no es preveu pas que estigui enllestit fins al 2021. L’edifici caldrà rehabilitar-lo en bona part, “la zona de baix es troba en bon estat, però la part de dalt caldrà reformar-la i adaptar-la a les necessitats del departament i a l’accessibilitat”.

L'edifici de l'antic ajuntament de Terrassa tornarà a cobrar vida
L’edifici de l’antic ajuntament de Terrassa tornarà a cobrar vida | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

Història de l’immoble

L’Antic Ajuntament de Terrassa és un edifici neoclàssic del Centre de Terrassa, protegit com a bé cultural d’interès local. L’immoble és a la cantonada entre el Raval de Montserrat i el carrer Cremat. Edifici construït inicialment com a Casa de la Vila de Terrassa, va mantenir aquesta funció fins a l’any 1898. Conserva a la façana principal, com a testimoni del seu primer ús, dos relleus que reprodueixen les torres de l’escut de la ciutat. L’Institut Industrial de Terrassa, fundat el 1873, va traslladar la seva seu a aquest edifici l’any 1898, fins al 1952, que l’Institut Industrial es va traslladar a la nova seu del carrer de Sant Pau (antic magatzem Pasqual Sala).

L’any 1981, l’edifici va allotjar la seu del Centre Excursionista de Terrassa. Després s’hi va instal·lar una botiga de roba de la Cooperativa Teixidors, ara al Centre Cultural.

És un edifici de planta rectangular que consta de planta baixa, pis principal i golfes, amb coberta de teula a quatre vessants. Totes les obertures són allindades, llevat de les corresponents a les golfes, que són ovalades. La façana principal, al Raval de Montserrat, té cinc obertures a cada pis, amb balconades de ferro fos. Damunt els balcons dels extrems conserva, com a testimoni del seu primer ús, dos relleus que reprodueixen les torres de l’escut de la ciutat. Al primer pis hi ha el saló principal, que havia estat decorat amb plafons pictòrics d’Alexandre de Riquer. L’edifici es corona amb una cornisa.

El projecte de l’edifici data de l’any 1832. L’inici de la construcció, sota la direcció del mestre d’obres Jacint Matalonga, es va fer el 3 d’agost del 1835, i s’inaugurà el 30 de maig del 1836. Les baranes de ferro fos dels balcons són obra del constructor Agustí Alland, del 1842.

Des de la seva construcció l’edifici hostatjà la Casa de la Vila. Entre els anys 1898 i 1952 fou seu de l’Institut Industrial, etapa en la qual s’hi van realitzar importants obres de reforma. Del 1901 daten els plafons d’Alexandre de Riquer que decoraven el saló principal (posteriorment dipositats a la casa museu Alegre de Sagrera). El 1904 l’arquitecte Lluís Muncunill hi va fer una intervenció important. El pintor Joaquim Vancells va completar aquell mateix any la decoració del saló. Posteriorment va ser la seu del Centre Excursionista de Terrassa, entre el 1981 i el 2001.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa