MónTerrassa
Puig (JxT): “Ajudarem a que Terrassa tingui un alcalde independentista”
  • CA

Junts per Terrassa ha celebrat aquest dissabte el seu acte central de campanya de les eleccions municipals i europees a la Plaça Rector Homs, darrere les esglésies de la Seu d’Ègara, un indret ben a prop d’on l’exconseller, Josep Rull, vivia abans de ser empresonat. “En aquesta plaça és per on passava per portar al Bernat i al Roger al Parc Vallparadís”, ha explicat Rull a través d’una videoconferència. L’exconseller empresonat des de fa 453 dies, ha enviat un missatge d’optimisme des de Soto del Real: “Aquest sacrifici no serà en va. Aconseguirem, tots junts, que el dia de demà, el Roger i el Bernat, els nostres fills i filles, visquin en un país lliure on mai més ningú hagi de patir presó o exili per defensar les nostres idees”. La veu de Rull ha estat una de les més destacades d’un acte emotiu on també hi ha participat l’expresident a l’exili, Carles Puigdemont, i l’exconseller, també exiliat, Lluís Puig.

“Ens pertoca treballar plegats. Hem de tenir un desenvolupament sostenible, ens hem de preparar pel canvi que suposarà la B-40 i per adaptar-nos a l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. Hem de ser capdavanters, treballar per aquests objectius”, ha explicat Lluís Puig, que ha posat la seva dosis d’emotivitat en agrair el gest dels fills i filles d’alguns presos, que els van visitar a Bèlgica, on els van portar dàcars, postres tradicionals terrassencs. “Els dàcars van arribar bé i els vam poder degustar des de l’exili”, ha assegurat Puig, que ha agraït a Rull la recomanació feta. Aquest segon exconseller, a més, ha aprofitat per fer una comanda des de Soto del Real. Seguint amb el discurs de Puig, ha lamentat que la seva formació no aconseguís implicar-ne d’altres en una llista unitària, però ha celebrat el pacte independentista de cara a l’endemà del 26-M. “Hem signat un pacte perquè el 27 de maig fem alcalde o alcaldessa qualsevol partit que treballi per la independència. Si no assolim la victòria, ajudarem a que Terrassa pugui tenir una alcaldia independentista. Tenim molt clar que no pactarem amb la gent del club del 155″.

Al costat de Puig, escoltava atent un Puigdemont que s’ha emocionat en veure l’emoció de l’exconseller a l’hora de referir-se a les desenes de terrassencs que s’han apropat a la plaça. “Puig, que sent la ciutat a través de les persones. Les ciutats, si no tinguessin aquesta ànima, serien urbanitzacions”, ha arrencat l’expresident, que ha demanat “el mateix vot” a les municipals i a les europees per tal de defensar “el mateix missatge i projecte”. “El discurs que volem enviar al món és el mateix. Miraran molt el que ha fet Junts per Catalunya. Les grans ciutats de Catalunya han d’enviar un missatge. Hi haurà dues urnes, però només una papereta”, ha exposat Puigdemont. L’expresident ha fet una crida als seus votants per tal d’ajudar-los a convèncer als indecisos per obtenir el millor resultat possible. “Tot ciutadà d’Europa que es reconegui amb la lluita democràtica, està del costat de gent que protegia urnes i paperetes, allò tant sagrat pel que es va fundar la Unió Europea. Europa s’hi reconeix, i no es reconeix en la violència de l’Estat espanyol. Tots sabeu el preu que té defensar això, però és el que Europa necessita”, ha explicat.

Si Puig i Puigdemont han desfermat diverses ocasions entre els assistents, Rull ha protagonitzat els moments de major emotivitat. L’exconseller ha agraït especialment als ciutadans de Terrassa el fer que cada vespre es reuneixin davant del Raval de Montserrat per demanar la llibertat dels presos polítics. “També és la ciutat d’on arriben més cartes”, ha afegit, també emocionat mentre veia (no ho podia escoltar) la plaça plena de gom a gom. Rull ha defensat la candidatura que tanca: “Som la veu del progrés i la modernitat. Volem modernitzar Terrassa i Catalunya”.

En clau de país, Rull ha defensat que volen la independència per convertir Catalunya “en l’Holanda o la Suècia del sud d’Europa, per generar prosperitat”. L’exconseller empresonat també ha parlat de les condicions com alguns presos arribaran la setmana vinent al Congrés per recollir les actes com a senadors i diputats. “Veure que hi hem d’arribar clandestinament, que ens vigilaran tota l’estona, que no podrem fer cap roda de premsa ni reunió amb el grup parlamentari, que ens controlaran permanentment, i algú, de manera magnànima, diu que no anirem emmanillats. Si volen que anem amb manilles, hi anirem. No són la nostra vergona, són la seva. La presó preventiva és la seva vergonya. La nostra dignitat la tenim intacta. Que es preocupin per la imatge que té el regne d’Espanya per empresonar persones per les seves idees”. Per a Rull, el problema no és exclusiu dels catalans: “El té tota la democràcia espanyola. El dia de demà serà qualsevol que discrepi. La nostra causa és la dels que pateixen repressió per la seva ideologia, naturalesa o estracte social. Avui més que mai la nostra és la causa de la llibertat”, ha sentenciat.

Sàmper i la resta de candidats expliquen el programa municipal

Miquel Sàmper, candidat número 2 de JxT, ha precedit les intervencions dels presos polítics exiliats i empresonats. Sàmper ha posat especial èmfasi en qüestions com l’atur. “La nostra ciutat pateix més especialment coses com l’atur. Podem sortir d’aquesta situació, l’instrument és generar ocupació de qualitat que permeti sortir d’aquesta situació de crisi. No només és possible, és una obligació. Hi ha una irresponsabilitat de qui no ho ha fet abans, del socialisme. Ens hem de creure les potencialitats que té Terrassa”. Sàmper, a més, ha assegurat que Terrassa ha de potenciar sectors econòmics com “el turisme i la indústria”. Entre els seus plans, captar part del turisme que “expulsa” Barcelona. “Terrassa és una ciutat impregnada de cultura, història, indústria, modernisme, de natura. Això ens permet tenir molt clar que podem dissenyar una excel·lent oferta turística. Hem de crear una gran oferta hotelera. Només tenim un hotel, això no pot donar la imatge de ciutat turística”. Per al número 2 de la candidatura a les municipals, Terrassa té dues grans oportunitats, el Mundial d’hoquei i la reforma dels Bellots, on està previst que s’hi desenvolupi una gran activitat industrial. “Quan tinguem acabada la B-40, que hauria d’estar acabada fa més de 10 anys, ens visitarà més de mig milió de persones. Això ens permetrà tenir potencial turístic i industrial. Estarem a mitja hora de tot arreu”, ha sentenciat. Sàmper també ha recordat la importància d’aproximar la república catalana des de Terrassa.

Meritxell Lluís, candidata número 3, ha recordat que el grup presenta “un grup divers i plural”. “JxT és l’única força que es presenta amb la voluntat de defensar els ideals de llibertat i democràcia i la defensa dels presos polítics. Tenim molt clar que ens devem a tots els ciutadans, amb independència de com pensin, què parlin i què somiïn. Volem aplicar les millors polítiques de progrés econòmic per garantir el progrés social. Sense això no hi ha progrés nacional. Volem que Terrassa sigui la veu de la independència i la llibertat”. Lluís, a més, ha assegurat que agafen com af full de ruta “la carta europea dels drets humans. Tots s’omplen la boca, però no tots els estats la compleixen. Diu que és obligació dels poders públics locals de garantir tots els drets humans”. Segons la número 3 de la formació a Terrassa, el 26 de maig està en joc “que la ciutat segueixi en el bloc del 155 o que avanci amb polítiques progressistes.

L’acte ha estat encapçalat per la presentació de dos candidats terrassencs, Aleix Pons i Jordi Noguera, que es presenten a les municipals i a les europees per Junts per Catalunya. “Nosaltres hi som perquè altres no hi poden ser. Altres candidats haurien de ser aquí nosaltres. Hem de donar veu a l’exili. Cal que el nostre president, Comín i Ponsatí estiguin al Parlament Europeu. S’ha convertit, Puigdemont, gairebé en un referent mundial. Cal que tingui els drets fonamentals garantits”, ha apuntat Pons, que ha bromejat en comparar la Unió Europea amb Eurovisió. “Sembla un club d’amiguisme entre estats”. “Europa ha de tornar a ser l’Europa dels valors, un actor proactiu en la defensa dels drets humans”, ha afegit Noguera, que ha reivindicat la necessitat de garantir valors com “la llibertat, la pau o l’esperança”. “Les enquestes que surten són molt positives, diuen que treurem uns dos escons, Puigdemont i Comín. Hem d’aconseguir que la Clara Ponsatí també”, ha ressaltat.

Els han seguit els diferents membres de la candidatura municipal, que han anat deixant pinzellades del programa electoral: treballar per l’ocupació; reduir els problemes d’accés a les escoles i llars d’infants; una educació inclusiva i de qualitat; una ciutat on es cuidi el comerç de proximitat, els carrers més nets, una ciutat accessible a totes les necessitats; que aposti per la llengua catalana com a element de cohesió i desenvolupament cultural; on es garanteixi la pràctica esportiva, la defensa dels presos polítics i la llibertat; i un lloc on les start-ups tinguin facilitats per generar feina, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa