MónTerrassa
VÍDEO | Tot el que hem de saber dels tractaments del càncer

Des de la perspectiva del càncer, com heu viscut aquests dos últims anys de pandèmia Covid? Heu diagnosticat menys casos? S’han pogut portar a terme les intervencions i els tractaments previstos? Com ho han viscut els pacients?

Durant la pandèmia de covid van ser dos anys molt complicats, sobretot durant l’any 2020 es van diagnosticar menys tumors, menys casos, per tant es feien menys proves. Sabíem que fer proves invasives o operar pacients era una causa de mort per culpa de la intervenció i per culpa de la covid. Aquest diagnòstic va ser, aproximadament, un 20% menor, sobretot en aquells pacients que tenien tumors més agressius que no es van poder atrapar en els primers mesos. A finals del 2020 i durant tot l’any 2021 hem aconseguit veure els mateixos tipus de tumors.

Ha augmentat la incidència del càncer en els últims anys?

Estem veient que el càncer va augmentant progressivament. L’any 2020 es diagnosticaran, aproximadament, uns 260.000 casos de càncer a Espanya. La perspectiva és que augmentin gairebé un 45%, en els propers anys. És a dir, que acabarem diagnosticant uns 380.000 casos l’any 2040 a causa de què la incidència està augmentant, progressivament, en l’àmbit mundial. 

Aquest any es diagnosticaran uns 17-18 milions de tumors a tot el món, i es preveu que  l’any 2040 es diagnosticaran uns 27 milions de tumors l’any.

 Quins son els càncers més prevalents?

A Espanya hem vist que el càncer més prevalent és el càncer de colorectal que es dona tant en homes com a dones.

Si ens centrem en les dones, el càncer més prevalent és el càncer de mama, el segon és el càncer de còlon i el càncer de pulmó està augmentant de forma exponencial.

Pel que fa als homes, el càncer més prevalent és el càncer de pròstata, seguit del càncer de colon i el càncer de pulmó.  Aquests tres tipus de tumor son els més prevalents.

Parlem de tractaments, quines novetats ens pot explicar?

En aquests últims anys tenim dues novetats:

En primer lloc, la capacitat que ens ofereix la tecnologia de poder comptar amb nous fàrmacs i noves càpsules de fàrmac que contenen el tractament contra la cèl·lula tumoral. Aquesta seria una de les grans aportacions de la tecnologia que segurament anirà augmentant.

En segon lloc, la immunoteràpia que ha pres un paper determinant en els últims 4-6 anys en el tractament del molts tumors i que té menys toxicitat que la quimioteràpia.

Es toleren millor els nous tractaments? I els resultats, són més esperançadors?

A l’actualitat hem aconseguit,  mica en mica, anar apartant la quimioteràpia dels tractaments. Encara no és una evidència total, però, sí que estem aconseguint tractaments que curen molt millor, tractaments que van directes a algunes cèl·lules tumorals, que maten aquella cèl·lula i no afecten altres òrgans del nostre cos. Això comporta d’una banda tenir menys toxicitat, i d’una altra que els tractaments són molt més efectius, justament pel fet d’afectar únicament les cèl·lules tumorals, sabem que matarem moltes més cèl·lules del tumor.

Comentar també que la immunoteràpia és un tractament que permet no només matar les cèl·lules cancerígenes, sinó també propiciar un ambient advers perquè les cèl·lules immunològiques es desenvolupin, fet que afavoreix que s’acabin matant moltes més cèl·lules del tumor.

I de futur, en què s’està investigant?

La perspectiva de futur és molt prometedora. Realment el que estem veient és que estem aplicant molta tecnologia al càncer i també estem desenvolupant noves molècules per matar de forma més especifica cadascuna de les cèl·lules tumorals. També tenim menys toxicitat i sobretot per últim, desenvolupem molècules que combinen diferents tractaments per ser molt més precisos i molt més eficaços en el tractament antineoplàssic.

Què recomanaria a una persona que li acaben de diagnosticar un càncer?

Quan et diagnostiquen un càncer recomanaria:

En primer lloc no posar-se nerviós i acudir a un centre de reconegut prestigi, és a dir, que hi hagi comitès de tumors que permetin l’avaluació del càncer per tots aquells professionals que participen en el seu diagnòstic, tractament i seguiment de la malaltia.

En definitiva, no ens posem nerviosos, anem als centres, no pensem i no escoltem aquests gurus que sembla que et poden donar uns tractaments meravellosos i fem les coses ben fetes. Anem a un centre i que et vegin els oncòlegs i tots els partíceps del tractament i seguiment del teu càncer.

El càncer es cura però fem-ho bé!

Nou comentari

Comparteix