MónTerrassa
VÍDEO | Deixar de fumar, la teva altra vacuna
  • CA

“Deixar de fumar, la teva altra vacuna” és el lema de la Setmana Sense Fum que promou la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum de qual l’Hospital Universitari de Terrassa en forma part. L’objectiu és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. En l’edició d’enguany es fa incidència en la relació que existeix entre la infecció per COVID i el fet de ser fumador.

S’han publicat estudis que demostren que els fumadors tenen més probabilitats de desenvolupar símptomes greus en cas de patir COVID-19, en comparació amb els no fumadors. El consum del tabac és també un factor de risc important per malalties cardiovasculars entre d’altres, que al seu lloc són un factor que pot afavorir complicacions greus en cas de veure’s afectat per COVID-19.  

L’Organització Mundial de la Salut ha publicat que resulta probable que els fumadors estiguin més exposats a la infecció causada per coronavirus, com a conseqüència de la manipulació de les cigarretes amb les mans  i el contacte d’aquestes amb els llavis. 

És conegut que el tabac provoca el desenvolupament d’infeccions respiratòries víriques i bacterianes a nivell pulmonar, així com un major nombre de refredats i pneumònies. A més, el seu consum està relacionat amb la malaltia  pulmonar obstructiva crònica, coneguda com EPOC que es converteix en un risc afegit en el pronòstic evolutiu  de la malaltia. 

Cal destacar que malgrat una persona es vacuni, si és fumadora sempre serà una persona de risc en cas de patir COVID-19. 

Perquè hem de deixar de fumar?

Els motius que ens han de motivar a deixar el tabac  van relacionats amb la salut:

  • El consum de tabac causa més vint tipus de càncer.
  • Els fumadors tenen un risc 22 vegades més elevat que els no fumadors de patir un càncer de pulmó.
  • En els adults el tabac empitjora l’asma i augmenta el risc de patir crisis.
  • Els fumadors tenen un doble risc de patir accidents cerebrovasculars i el quàdruple de patir malalties cardiovasculars.  
  • La nicotina produeix una addicció, per tant implicarà un major consum i  una major exposició als efectes nocius.    

A més, el tabac ens pot afectar negativament en d’altres aspectes de la nostra vida que també són rellevants:

  • El tabac afecta l’aspecte físic casi immediatament

La mala olor del tabac impregna tot … la casa, el cotxe, la roba, els cabells  els dits, la pell…, les dents s’engrogueixen, la pell pateix molt pel desgast de les proteïnes que li donen elasticitat i la reducció del reg sanguini, això implica l’aparició d’arrugues i l’envelliment prematur.

  • El tabac és una amenaça per als fumadors, però també per la salut dels seus familiar i amics 

Més d’un milió de persones fumadores passives moren cada any degut a l’exposició del fum del tabac. Aquestes persones també estan en risc de patir un càncer de pulmó. Les cigarretes electròniques, també desprenen substancies químiques molt poc controlades que també afecten als fumadors passius.     

  • El consum de tabac té conseqüències socials negatives

Deixar de fumar és donar un bon exemple a fills i amics. Un consum mitjà d’un paquet diari implica aproximadament una despesa anual de 1.700 €. 

En cas d’embaràs una conseqüència del consum de tabac i de l’exposició al fum del tabac és l’augment del risc de mort fetal, l’augment del risc d’avortament i d’embarassos ectòpics.  També s’ha de considerar la major incidència de parts prematurs, així com tenir nadons de baix pes.

  • El tabac contamina el medi ambient

Les burilles són els residus més comuns en tot el món i són la brossa que més es recull a les platges. Arsènic, plom, nicotina i formaldehid són químics identificats en les burilles rebutjades.

Deixar de fumar és una tasca difícil que necessita de l’ajuda de molts elements en l’entorn de la persona que desitja deixar aquest hàbit que tan la perjudica.

10 consells per deixar de fumar: 

– Comunica la teva decisió als familiars, amics i companys de feina. Demana que no et parlin de tabac i que t’ajudin en els moments de debilitat que tinguis.

– Tira o regala tot allò relacionat amb el tabac com cigarretes, encenedors, cendrers, etc. Sigues sincer amb tu mateix i no deixis res a cap butxaca, per si de cas!

– Fes una llista amb les avantatges que té deixar de fumar i porta-la sempre amb tu. Apunta-hi coses com les malalties que pots evitar,  l’estalvi econòmic que suposa, no haver de sortir al carrer només a fumar, etc.

– Canvia les teves rutines. Moltes vegades es fuma per costum, així que intenta canviar les teves. Fes una altra ruta diferent per anar a la feina, menja assegut a una cadira diferent a l’habitual, entra al bar en comptes de quedar-te a la terrassa…

– Alia’t amb la vida sana. És el moment perfecte perquè comencis, si no ho fas ja, a practicar algun esport que t’agradi. També pots seguir una dieta especial per deixar de fumar que t’ajudarà a no engreixar-te durant aquest procés i a sentir-te més ben  alimentat.

– Encara que no vulguis portar una dieta especial, tingues a mà sempre piscolabis saludables: palets de pastanaga, fruita seca, galetes integrals, etc.

– Durant les primeres setmanes intenta evitar els actes socials, ajorna’ls per més endavant, ja que en molts d’ells tindràs la temptació de fumar, especialment si ingereixes alcohol, donat que de seguida et farà perdre la teva força de voluntat. Pensa que l’esforç val la pena!

– Aconsegueix una guardiola. Cada setmana diposita-hi els diners que t’has estalviat en tabac i més endavant, inverteix-los en un caprici. Potser en un viatge o en petits detalls que normalment no compres, com una crema cara o unes sabatilles esportives noves.

– No parlis, ni pensis en el tabac! Si no vols que formi part de la teva vida, treu-lo de les teves converses. Intenta portar la ment a una altra banda quan pensis que necessites un cigarret. Mai pensis que no tornaràs a fumar més, només aconseguiràs angoixar-te i tenir més ganes de fumar, centra’t simplement en no fumar en aquest moment i en passar aquest dia sense fumar.

– Si tens una addicció molt forta al tabac, no dubtis en visitar al metge de capçalera, ell t’assessorarà millor que ningú sobre les ajudes que pots obtenir per reduir l’ansietat dels primers dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa