MónTerrassa
VÍDEO | Com afecta el canvi climàtic a la salut de les persones?
  • CA

Com afecta la salut el canvi climàtic?

Tomàs Pérez Porcuna, pediatre, doctor en malalties infeccioses i referent en salut internacional actualment coordinador científic de la Fundació Docència i Recerca Mútua Terrassa

Entenem per canvi climàtic, el que en diem un augment de la temperatura, però especialment el que ens importa per la Salut a nivell de canvi climàtic son els canvis bruscos de temperatura, cap a dalt o cap a baix. Aquesta circumstància, afecta la  població més vulnerable i  hem vist que hi ha una tendència a provocar desestabilitzacions de les malalties més prevalents. Com poden ser la diabetis, la hipertensió i/o la insuficiència cardíaca i també algunes malalties neurològiques cròniques. 

Això es tradueix en què aquestes persones més fràgils necessitin un suport sanitari més intensiu. Fins i tot, en aquests episodis de calor extrema que tenim en els darrers anys hem comprovat que hi ha un augment de la mortalitat o sigui moren més persones de les esperades, probablement perquè no son capaces de compensar aquestes alteracions de la temperatura.

Per un altre banda, també hem de tenir en compte que amb aquesta situació de canvi climàtic es produeixen més fenòmens climatològics extrems que poden provocar desastres naturals que augmenten, evidentment,  la morbiditat i mortalitat o sigui que afecten les persones. 

Una tercera circumstància és el fet que aquest augment global de les temperatures –ara ja no es tracta només de canvis bruscos-  augmenta la probabilitat de patir d’altres malalties que havien estat a Europa i que actualment no hi son, especialment a la conca mediterrània. Es tracta de malalties parasitàries com la Malària o algunes malalties víriques com poden ser el Dengue, el Zika o el Chikungunya ja que els seus vectors o sigui aquells insectes que els poden transmetre -amb aquest augment de temperatura- és mes fàcil que s’estableixin al nostre territori i que puguin transmetre aquestes malalties i segurament seguirà augmentant en els propers anys. De fet ja n’hem vist algun brot de malalties d’aquest tipus es manifesten amb certa regularitat.

Accions de MútuaTerrassa per reduir el canvi climàtic i els seus efectes

Josep Rull i Andreu, director Compromís Verd

Aquesta setmana s’ha clos a Egipte la COP27 que és aquesta reunió de caps d’estat i de govern per tal d’afrontar la crisi climàtica. El secretari general de Nacions Unides, António Guterres va dir en el seu parlament inicial, que la lluita contra el canvi climàtic era la batalla de les nostres vides i que l’estem perdent. Això, hem de ser capaços de revertir-ho des de tots els àmbits i el sector salut se sent directament interpel·lat, perquè paradoxalment el sector salut en el món és un dels principals causants del canvi climàtic. I això, ho hem de canviar, MútuaTerrassa està compromesa en canviar aquesta situació. Nosaltres hem valorat la nostra petjada de carboni i hem vist que hi ha tres àmbits on és especialment important aquesta petjada: en mobilitat, els nostres pacients, majoritàriament venen a l’hospital en vehicle privat. En transició energètica i consum  d’energia i el tercer element, molt important, és la gestió de residus. Hem de fer una aposta important per l’economia circular, MútuaTerrassa des de fa molt temps ho està fent. Com? Incorporant material de protecció quirúrgica, de protecció tèxtil en el bloc quirúrgic que sigui reprocessat. 

L’any 2010 es va decidir a nivell europeu que el cotó ja no entraria més en els quiròfans com a mecanisme de protecció i la majoria d’hospitals en el món –a Catalunya també- van decidir utilitzar material d’un sol ús: es fa servir una sola vegada i és llença. Una operació major -que utilitza material d’un sol ús- genera 3,5kg de residus cada operació i una elevadíssima petjada de carboni. 

MútuaTerrassa a través de la seva bugaderia d’Axioma va decidir innovar, fer recerca i va incorporar material reprocessat: bates de protecció esterilitzades, pijames aire net que són els que fan servir les infermeres, les metgesses i els metges, cobertura pels pacients que es poden reutilitzar fins a 300 vegades. Això suposa una revolució extraordinària, una revolució verda que no només ha impregnat MútuaTerrassa sinó que en aquests moments la majoria d’hospitals de Catalunya ja utilitzen aquest material impulsat per MútuaTerrassa i que es fabrica i manufactura a Rubí. 

Per tant, fem una aposta per l’economia circular des de Km.0. Això és un canvi absolutament rotund, contundent, perquè a la setmana europea de la prevenció de residus el que ens queda clar és que el millor residu és aquell que no es genera i per tant la prioritat és prevenir la generació de residus i això és el que estem fent i ho estem portant a la pràctica amb aquest concepte d’autèntica revolució verda. 

Acabo tal com començava esmentant aquestes paraules d’António Guterres, és veritat és la batalla de les nostres vides, i nosaltres no ens resignem a perdre-la, ens conjurem a guanyar-la, a deixar als nostres fills i a les nostres filles un país millor, un món millor que valgui la pena.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa