Segons l’Agència de Salut Pública de Catalunya una alimentació saludable és aquella que “és suficient, completa, equilibrada, satisfactòria, segura, adaptada al comensal i a l’entorn, sostenible i assequible”.

Segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut) una alimentació saludable és aquella que prevé malalties com: la hipertensió, la diabetis, la hipercolesterolèmia, alguns càncers, el fetge gras, etc.

La proposta d’alimentació saludable coneguda en el nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari de:

  • Fruites fresques i hortalisses del temps (3 o més fruites i 2 o més hortalisses al dia)
  • Llegums (mínim 3 o 4 a la setmana)
  • Fruita seca (3 – 7 a la setmana)
  • Cereals integrals (arròs, pasta, pa, etc.) i tubercles com la patata (a cada àpat)
  • Oli d’oliva verge extra (per amanir i cuinar)

I en menys quantitat i freqüència de:

  • Làctics: llet, iogurt i formatge (1 – 3 al dia)
  • Peix (3 – 4 a la setmana)
  • Ous (3 – 4 a la setmana)
  • Carns (preferiblement blanques i magres, 3 – 4 a la setmana)

Altres característiques bàsiques de l’alimentació mediterrània són:

  • L’aigua com a beguda principal en funció de la set
  • Àpats en família o en companyia
  • Consum prudent i en moderació en les quantitats
  • Utilització d’aliments locals i de temporada

L’agència de Salut Publica de Catalunya ha editat una nova guia d’alimentació saludable que ens ajuda a entendre de forma pràctica i clara què vol dir menjar de forma “saludable”, com tenir un consum respectuós amb l’entorn, dona idees de receptes així com també ens ajuda a desmitificar creences errònies en relació a l’alimentació. A més és una guia molt visual, pràctica i amena que se’ns dubte pot resultar de molta utilitat per qualsevol persona.

Informació del servei d’Endocrinologia i Nutrició de MútuaTerrassa.

Mira el següent vídeo:

Nou comentari