MónTerrassa
VÍDEO | Què has de saber de la campanya de vacunació de la grip
  • CA

Quan comença la campanya de vacunació de la grip?

El Departament de Salut va engegar la campanya el dia 15 d’octubre, aquest any una mica abans que anys anteriors, ja que es pensa que més endavant el sistema de salut encara estarà més tensionat, i cal haver finalitzat aquesta tasca.

Com afecta la vacunació de la grip l’entorn actual de pandèmia?

Estem en plena segona onada de la COVID-19.

Els pròxims mesos són cabdals per a l’evolució de la pandèmia de la COVID19, ja que un cop més posarà a prova al nostre sistema sanitari. A la situació ja delicada se suma la convivència entre grip i COVID19, infeccions coincidents en la majoria de manifestacions de la simptomatologia (mal de cap, malestar general, tos, febre….) i que pot incrementar el risc de col·lapse del sistema sanitari.

Quines recomanacions donaries a la població sobre la vacunació de la grip?

La vacuna antigripal s’ha fet servir des de fa molts anys en milions de persones, és una vacuna segura. Es la millor eina que tenim actualment fer defensar-nos de la grip. Per altre banda, cal saber que hi ha estudis que demostren que la vacunació de la grip no augmenta el risc de patir COVID-19.

La recomanació és que es vacunin sense dubtes, i a més, que segueixin les indicacions que ens donen les autoritats sanitàries, que mantinguin les distàncies de 2 metres amb altres persones, que evitin les reunions sense mascareta amb tots aquells que no siguin convivents, que facin servir la mascareta de manera correcta, i que facin una bona higiene de mans.

Quines persones es recomana que es vacunin de la grip?

S’ha de vacunar de la grip els majors de 60 anys, sobretot els que viuen en institucions tancades, i els menors de 60 anys amb patologies que puguin determinar complicacions si emmalalteixen de grip (diabètics, obesos, malalts renals, hepàtics o cardiorespiratoris, pacients amb malalties de la sang, immunosupressió, pacients amb càncer, amb malalties inflamatòries cròniques) persones amb disfuncions cognitives, i nens en tractament continuat amb àcid acetilsalicílic i les embarassades

Les persones que han passat la COVID-19 s’han de vacunar de la grip?

Sí. No sabem encara com evolucionarà la immunitat al SARS-CoV2, si pot haver-hi reinfeccions. Per altre banda el fet d’estar vacunat enfront la grip, disminuirà la necessitat de la població de ser atesa pel sistema sanitari, que pot estar amb molta ocupació quan arribi el fred.

Què ha de fer una persona que es vulgui vacunar?

Aquest any la vacuna s’administra en espais fora dels centres d’atenció primària, en equipaments municipals (biblioteques, casals i centres cívics).

Si vostè es vol vacunar ha de contactar amb el seu centre de salut per demanar cita prèvia. Allà li donaran hora i li diran on ha de dirigir-se per rebre la vacuna.

També es prioritzarà la vacunació a domicili a les persones que reben atenció domiciliària o viuen en centres geriàtrics.

Quina prescripció hi ha pels professionals sanitaris?

Des del Departament de Salut de la Generalitat s’han fixat uns objectius de vacunació sense precedents (75%) i es qualifica com a imprescindible la vacunació del personal sanitari.

Al fet que la vacuna de la grip pot evitar un major risc de col·lapse del sistema sanitari, se afegeixen estudis científics que afirmen que ambdós virus podrien interaccionar entre ells i produir una infecció més greu, i que vacunar-se contra la grip no augmenta ni disminueix el risc de infectar-se per SARS-CoV-2.

Per altra banda existeixen estudis que conclouen que la vacunació de la grip està associada a una menor probabilitat de formes greus de la malaltia i, per tant, a una reducció de la mortalitat per COVID-19 en els adults.

Així doncs, existeixen evidències científiques suficients i de pes per considerar la vacunació contra la grip com una eina més de lluita contra la COVID19.

Els professionals sanitaris hem de demostrar el nostre compromís, també amb la vacunació antigripal. Vacunant-nos evitem ser vectors de transmissió del virus de la grip als nostres pacients, i evitem emmalaltir, en un moment en que , més que mai, se’ns necessita sans i forts per fer front a la situació de pandèmia que estem vivint.

En resum, la consigna és que és molt important que la vacunació sigui massiva aquest any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa