Parlem molt sovint del colesterol, però sabem realment què és i com afecta la nostra salut? El Dr. Carlos Puig, Metge Adjunt del Servei d’Endocrinologia i Nutrició i Responsable de la Unitat de Lípids i Risc Vascular de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa, ens ajuda a entendre millor aquest element del nostre organisme, que pot convertir-se en un factor de risc cardiovascular si no el mantenim controlat.

Què és el colesterol?

El colesterol és una substància “grassa” present de manera natural al nostre cos i, de fet, és essencial per al seu bon funcionament. El necessitem per fabricar sals biliars, hormones esteroidals i per metabolitzar vitamines com, per exemple, la vitamina D. També és un component important per l’arquitectura cel·lular. El problema apareix quan determinats tipus de colesterol s’acumulen a la sang, ja que això pot ser perjudicial per a la salut cardiovascular.

Quina és la diferència entre el colesterol bo i el dolent?

Col·loquialment, es parla de colesterol bo i colesterol dolent. El colesterol bo, conegut com a HDL (lipoproteïnes d’alta densitat), és el que ajuda a netejar les artèries, fent una mena de funció d’“escombriaire” i transportant el colesterol sobrant des de la circulació fins al fetge perquè es pugui eliminar.

En canvi, el colesterol dolent o LDL (lipoproteïnes de baixa densitat) és el que es pot acumular a la paret de les artèries i provocar la formació de plaques d’ateroma, unes acumulacions anòmales que poden dificultar el flux sanguini i derivar en problemes cardiovasculars com infarts o ictus. Per això, quan es prenen mesures per controlar el colesterol, la diana principal és aquest colesterol LDL.

Quins són els nivells recomanables?

No hi ha una resposta única perquè els nivells ideals depenen del risc cardiovascular de cada persona. Un mateix valor pot ser acceptable per a algú sense antecedents, però massa elevat per a algú amb factors de risc.

En termes generals, per a la població sense factors de risc, es recomana que el colesterol total estigui per sota dels 200 mg/dl, el LDL per sota de 115 mg/dl i l’HDL per sobre de 40-50 mg/dl, amb petites variacions segons el sexe.

Quins són els símptomes?

Aquest és un dels grans perills: el colesterol elevat no provoca símptomes evidents i actua com un autèntic “enemic silenciós”. Sovint, el primer avís arriba quan ja s’ha produït un problema cardiovascular com un infart o un ictus. L’única manera de detectar-lo és amb una anàlisi de sang, i per això és fonamental fer controls periòdics, sobretot a partir d’una certa edat o si tenim factors de risc.

Es pot revertir? Sempre cal medicació?

En molts casos es pot millorar amb canvis en l’alimentació, més exercici físic i un estil de vida saludable. No sempre cal medicació, però això dependrà dels nivells inicials i del risc cardiovascular global. En persones amb un risc baix o moderat, sovint es pot corregir sense fàrmacs. Però quan el risc és elevat o els nivells de colesterol són molt alts, els canvis d’hàbits poden no ser suficients i caldrà iniciar tractament farmacològic.

El més important és personalitzar l’estratègia i consensuar-la amb el professional sanitari. No hem d’oblidar que controlar el colesterol pot salvar vides.

Comparteix

Icona de pantalla completa