MónTerrassa
Demències: esperança en la investigació
  • CA

Què és una malaltia de demència?

La malaltia d’Alzheimer és la causa més freqüent de demència degenerativa. Es caracteritza, sobretot, per una alteració progressiva de les funcions cognitives, que afecta en primer lloc la memòria i després la resta de capacitats cognitives. En ocasions es poden produir canvis de caràcter amb un augment de la irritabilitat de la persona afectada.

Quins símptomes ens han de fer sospitar?

Els primers símptomes poden variar des dels canvis de conducta que comporten un augment de la irritabilitat fins a fallades de memòria, sobretot de la més immediata.

Què valora el professional?

El diagnòstic clínic de la demència d’Alzheimer és el resultat de realitzar una valoració neuropsicològica. La finalitat d’aquesta valoració és detectar si hi han alteracions cognitives que demostrin la presència d’una demència on es vegi afectada, sobretot, la memòria i que descarti d’altres causes possibles. En aquest sentit es tracta fonamentalment d’un diagnòstic d’exclusió.

Es coneix que en la malaltia d’Alzheimer existeix una acumulació patològica d’una proteïna anomenada Beta-amiloide. Aquesta proteïna començaria a acumular-se, fins a 10 anys abans que es manifestin els canvis cognitius. En els últims anys s’han desenvolupat diverses tècniques que permeten detectar aquests canvis patològics. Concretament, es poden mesurar els valors de la Beta-amiloide en el líquid cefaloraquidi, mitjançant una punció lumbar. També es pot realitzar una Tomografia per Emissió de Positrons (PET), una prova de medicina nuclear que utilitza un traçador que permet visualitzar la proteïna Beta-amiloide i valorar si la seva càrrega es troba dins la normalitat.

Quins consells donaria al familiar d’un malalt d’Alzheimer?

Cuidar un malalt d’Alzheimer vol dir estar atén a totes les noves necessitats que tindrà el familiar afectat. El pas més important és acceptar que no li podem exigir el mateix que feia abans. En aquest sentit, és molt important adaptar l’entorn per crear un espai de seguretat i tranquil·litat, en el que la persona afectada pugui desenvolupar-se amb el grau més alt d’autonomia que sigui possible. També hem de procurar reduir els conflictes i les situacions caòtiques i impredictibles que es puguin esdevenir.

Es pot prevenir l’Alzheimer? Com?

A dia d’avui, no disposem de medicaments que ajudin a prevenir la malaltia. Tanmateix, des de fa molts anys la comunitat científica recomana seguir uns hàbits de vida saludable com a mesura de prevenció primària de l’Alzheimer.

Reduir el consum de carn, incrementar el consum de fruita seca i peix blau, així com realitzar activitat física, diàriament, i mantenir una activitat intel·lectual regular (llegir, anar al teatre, jocs de taula, etc.) són accions que poden ajudar a mantenir-se fort davant de la malaltia.

Quines expectatives de futur es preveuen?

Avui en dia s’han posat en marxa diferents assajos farmacològics que estan dirigits a destruir aquests cúmuls patològics de proteïnes, amb la finalitat de minorar o aturar el procés degeneratiu. La major part dels estudis estan enfocats a desenvolupar anticossos que reconeguin els cúmuls patològics de proteïnes i que ajudin a què el cos les rebutgi. Paral·lelament, s’estan investigant d’altres possibles causes de la malaltia relacionades amb processos biològics com la inflamació i l’estrès que també podrien tenir un paper en el seu desenvolupament.

Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa