Les festes de Nadal es caracteritzen per les reunions familiars, amb amics o amb companys de feina al voltant d’una taula compartint àpats amb llargues sobretaules on no poden faltar les típiques postres (torrons, tortells, massapà, polvorons, galetes etc..).

Són moltes les preguntes que les persones amb diabetis o els pares de nens amb diabetis es fan quan arriben aquestes festes per tal de que aquests àpats no afectin al control de la diabetis.

Per al comptatge de racions descarregueu la Taula de racions d’Hidrats de Carboni

És important mantenir la quantitat habitual d’HC per cada àpat per evitar hipoglucèmies o hiperglucèmies.

Són àpats copiosos. Com poden afectar al control de la diabetis?

Dependrà bàsicament del contingut en HC i/o greixos de cada un dels àpats. Menjar diferent o més quantitat del què es habitual no significa sempre menjar més HC, tal i com hem vist a la taula anterior.

Sovint és a les postres on es concentren la major quantitat de HC, a més, s’ha de tenir en compte que són d’absorció ràpida i un excés pot produir una hiperglucèmia. Tot i que encara que siguis diabètic no has de renunciar a menjar-ne, simplement has de planifica el menú de forma adequada.

Hi ha opcions de plats festius per a diabètics?

Durant aquestes festes no solament hem de controlar la diabetis sinó que també és important controlar el pes. Així doncs, com a norma general, tant si es té com si no es té diabetis, caldrà adaptar els menús a un patró d’alimentació saludable a través de les formes de cocció i la reducció dels greixos saturats. Cuinar a la planxa, al vapor o al forn no és incompatible amb poder cuinar plats especials per les festes, només cal posar-hi imaginació.

Exemples:

Entrants o canapès

  • Crudités de verdures (pastanaga, api, cogombre…) amb 50 g d’humus (1 ració d’HC)
  • Broqueta de xerris i formatge fresc (0 racions d’HC)
  • Broqueta de salmó marinat i carbassó al forn (0 racions d’HC)
  • Xampinyons farcits de verdures i pernil salat sense greix (0 racions d’HC)
  • Vasets de crema de bolets xiitake, all, ceba, ½ poma i gingebre (0,5 racions d’HC)
  • Endívies farcides d’escalivada i anxova (0 racions d’HC)
  • 5 torrades rodones de canapè amb salmó fumat i tàpares (2 racions d’HC)
  • 2 triangles de pa de motlle amb tonyina, ou dur i alvocat (2 racions d’HC)

Primers plats

Hi ha menús on el primer plat habitual es substitueix per un altre de carn i/o peix sense HC . En aquest cas caldrà saber quin serà el segon plat per decidir si ho complementem amb pa o un acompanyament de HC com per exemple patates, pasta, arròs o llegums.

Segons plats

Si no porten acompanyament de patata, arròs o llegum acostumen a ser rics en greixos i pobres en HC. Les fruites seques que solen guarnir o farcir alguns plats de carn aporten HC i s’han de tenir en compte .

  • Magret d’ànec amb salsa de tòfona i 3 castanyes (1 ració d’HC)
  • 3 canelons de carn amb beixamel (3 racions d’HC)
  • Pollastre rostit amb 3 – 4 orellanes i pinyons (3 racions d’HC)
  • Rap al forn amb gambes de Palamós i 100g de patata panadera (2 racions d’HC
  • Sarsuela de peix i llamàntol (1 ració d’HC)

Postres

Les postres típiques d’aquestes festes són els torrons, polvorons, massapans, neules o tortells que a part de ser molt rics en sucre, en molts casos aporten un alt contingut de greixos saturats.

Informació facilitada pel Servei d’Endocrinologia i Nutrició de MútuaTerrassa.

Nou comentari