Aquesta dita popular ens recorda que la castanyada ve acompanyada d’una especial tradició gastronòmica: els panellets, les castanyes i els moniatos.
Tot i que aquests aliments són rics en hidrats de carboni, les persones amb diabetis han de poder participar d’aquesta i de totes les celebracions, la clau perquè no afecti al control de la diabetis es haver rebut una bona educació terapèutica i tenir sentit comú. Per aquest motiu és molt important conèixer la composició nutricional dels aliments que consumirem.
Les castanyes
Són un fruit ric amb hidrats de carboni, fibra i vitamines però baix en greixos.
100 gr. de castanyes aporten:
Composició nutricional per 100 g (1 castanya=10g)
Energia: 179 Kcal.
Carbohidrats: 36,5 g.
Greixos: 2,52 g.
Proteïna vegetal: 2,65 g.
Fibra: 6,7 g.
Vitamines: A, E, C, B1, B2, B3, B6, B9
Minerals: Potassi, fòsfor, magnesi, calci, zinc, ferro, sodi i seleni
Els moniatos
Són una hortalissa rica en hidrats de carboni, fibra i vitamines però baixos en greixos.
100 gr de moniatos aporten:
Composició Nutricional per 100 g (1 moniato mitjà= 150g)
Energia: 101 Kcal.
Carbohidrats: 23 g.
Greixos: 0,3 g.
Proteïna vegetal: 1,2 g.
Fibra: 2,9 g.
Vitamines: A, E, B1, B6, C
Minerals: calci, potassi, sodi, fòsfor, seleni i magnesi
Els panellets
Hi ha diferents receptes de panellets, però la base principal és ametlla i sucre, de vegades s’hi afegeix patata o moniato en petites quantitats per fer més suau la massa.
Composició nutricional per 100g (1 panellet =45 g)
Equivalència (1 ració = 10g. d’Hidrats de Carboni)
3 castanyes: 1 ració de HC
50 g. de moniato: 1 ració de HC
1 panellet: 1/2 ració de HC
Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUMT