MónTerrassa
VÍDEO | Les afectacions de l’oïda i els consells de prevenció

De què està format i com funciona el sistema auditiu?

El sistema auditiu és un dels òrgans més sorprenents i increïbles del cos humà pel seu  funcionament, doncs aconsegueix transformar ones de pressió que són els sons  en ones mecàniques a través dels ossets de l’orella mitjana i finalment en senyals elèctrics que quan arriben al cervell es converteixen en senyals auditius. A més, és un dels sistemes més protegits i mimats de l’organisme donat que té dues capes òssies que el protegeixen: el penyal del temporal i el crani. 

Quines són les afectacions més habituals?

L’afectació més habitual dels sistema auditiu és la pèrdua d’audició que es coneix per hipoacúsia. També poden haver infeccions com les otitis, tan mateix n’hi ha d’altres afectacions molt prevalents a la població com el vertigen i els acúfens. D’altra banda, hem de tenir en compte les patologies més orgàniques que moltes vegades són tributàries d’una intervenció quirúrgica, com els  colesteatomes o els neurinomes, entre d’altres. 

Quines són les causes més habituals de la pèrdua d’audició? 

La causa més freqüent per la qual tenim problemes d’audició és el propi desgast del sistema auditiu a causa del pas dels anys, que coneixem per presbiacúsia. A més, hem de tenir en compte la nostra genètica que ens marca la vida i que també és molt important a nivell auditiu. A partir d’aquí, tenir familiars amb hipoacúsia pot marcar la pròpia història personal auditiva. Un altre aspecte a tenir en compte són els traumatismes acústics que pateixen les persones que treballen en un mitjà agressiu per l’oïda, amb sorolls intensos, freqüents o constants. En aquest casos, és recomanable fer controls auditius anuals amb l’especialista si hi ha alguna sospita de pèrdua auditiva o alguna altre disfunció. 

De quins tractaments disposem per resoldre aquestes situacions?  

Segons quin és el problema d’oïda que patim, tenim diferents solucions per afrontar-lo. Per exemple, hi ha diferents tipus d’otitis: externes o mitjanes, i segons el tipus d’infecció requerirà un tractament o un altre. En el cas de patir una otitis mitjana es requerirà el tractament amb antibiòtic, en canvi si és una otitis externa es tractarà amb l’aplicació de gotes a l’orella. Quan les otitis mitjanes esdevenen cròniques serà oportú fer un abordatge més intens que pot incloure proves d’imatge per descobrir on es troba l’afectació i si hi ha pèrdua auditiva causada per aquest problema. 

El vertigen és una patologia que ens pot afectar de diverses maneres. Existeix el vertigen posicional que té una solució senzilla amb unes maniobres de recol·locació. És el típic vertigen que la persona es troba pitjor quan està estirada que quan està dempeus. També hi ha un tipus de vertigen que ve acompanyat de migranya, en aquest cas s’aborda des del tractament de la migranya. Un altre tipus de vertigen és el causat per una fallida de l’orella  interna que es coneix per vertigen vestibular. Pot ser originada per diverses causes, entre les més alarmants,  una pèrdua auditiva sobtada acompanyada d’acúfens.

Una altra afectació és la hipoacúsia o pèrdua auditiva que té un tractament limitat perquè en moltes ocasions el nervi auditiu està implicat. En aquests casos es mesura el grau d’audició per valorar si és necessari l’ús d’una audiopròtesi que millori l’escolta. Hi ha d’altres causes de la pèrdua auditiva que sí tenen una solució quirúrgica, la més freqüent   l’otoesclerori  que és una afecció consistent en la fixació òssia de la base de l’estrep  a la finestra oval i que provoca sordesa de transmissió. És una patologia més freqüent en dones que es pot resoldre reemplaçant l’estrep per una pròtesi. Una altra patologia prevalent és l’acufen, en aquest cas no hi ha cap tractament, moltes vegades no es pot curar i el que s’ha de fer és adaptar-se a la nova situació. S’aconsella alleugerir amb sons que emmascarin les molèsties i tractar d’assumir la situació de la millor manera. Es poden utilitzar inclús alguns tipus de fàrmacs que ens relaxin a la nit  i sens dubte, l’acufen més ben tolerat és aquell en el que la persona aprèn a conviure de la millora manera amb ell. 

Com podem cuidar-nos l’oïda? 

Per cuidar l’oïda hem de tenir en compte unes mesures mínimes, si la situació és normal i no existeix cap patologia prèvia es pot mullar, exposar a sorolls suportables i no s’ha de tenir cap mena de precaució especial. D’altra banda, cal destacar que en el món sorollós en el que vivim, l’orella és l’òrgan que més pateix la música forta, el trànsit, etc. i inevitablement ens afecten. En aquest sentit, les persones que treballen en ambients amb soroll és important que es protegeixin amb auriculars, per evitar que el so entri directament al timpà. També s’ha de tenir en compte quan fem ús d’auriculars per escoltar música o un àudio, que en el conducte auditiu extern es potencien certes freqüències entre 4.000 – 6.000 Hz i això fa que l’ona sonora augmenti la seva intensitat i arribin amb més potència. Per tant, ull amb els auriculars, no hem d’excedir del 60% del volum de l’aparell,  com a norma general.

Un altre aspecte per parar atenció si volem  cuidar-nos l’oïda és l’aigua. Hi ha persones que tenen èczemes que unit al fet que el conducte auditiu és un lloc poc ventilat, es poden acumular humitats i provocar infeccions. 

Quin consell ens pot donar per l’orella quan viatgem un avió? 

Quan agafem un avió notem uns canvis en les orelles, això succeeix perquè hi ha un canvi de pressió entre la cavitat de l’orella  mitjana i l’exterior,  aquesta diferència s’ha d’igualar. Quan ho compensem no hi ha cap problema, si no ho aconseguim és quan apareix el dolor perquè el timpà es retrau i fa mal. Es pot intentar solucionar tapant el nas i traspassar l’aire cap a l’orella i així recuperar la mateixa pressió. Si pugem a un avió i estem refredats o tenim una rinitis, intentem portar un antihistamínic o un esprai nasal per desfer l’obstrucció nasal que ens  permetrà que la trompa d’Eustaqui funcioni correctament i permeti la ventilació de l’orella.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa