MónTerrassa
Polígons, pressió fiscal i agilitzar tràmits, reptes del futur econòmic

Les cinc candidates a l’alcaldia de Terrassa s’han trobat per primera vegada en el quart debat electoral de la setmana, aquesta vegada sobre el futur econòmic de la ciutat a la patronal Cecot. Jordi Ballart (Tot x Terrassa), Eva Candela (PSC), Ona Martínez (ERC), Isabel Martínez (Cs) i Meritxell Lluís (Junts) han exposat i discutit els reptes i oportunitats de la ciutat en àmbit econòmic i d’impuls empresarial. S’han tractat temes com el Pla Director de Polígons, la dinamització de comerç, la necessitat d’agilitzar tràmits, o la pressió fiscal, entre altres. Ha estat un debat amb alguns retrets i discrepàncies però també amb consensos per caminar cap a la riquesa i el potencial de Terrassa.

El debat, conduït i moderat pel secretari general de la patronal, Oriol Alba, s’ha dividit en tres grans blocs: Model econòmic, economia productiva i comerç; urbanisme, mobilitat i sostenibilitat; i governança, transparència i serveis públics.

Jordi Ballart (TxT), Eva Candela (PSC), Ona Martínez (ERC), Isabel Martínez (Cs) i Meritxell Lluís (Junts) debaten sobre el futur econòmic de Terrassa a la patronal Cecot | Laura Gómez

Només començar, Alba ha demanat que, en breus intervencions, venguin Terrassa a una empresa que s’estigués pensant instal·lar-se a la ciutat. El i les alcaldables han remarcat la ubicació geoestratègica -alguns mencionant la importància de la B-40-, el sòl industrial disponible, els centres tecnològics i la universitat, i la importància i la mà estesa en la col·laboració público-privada.

Els sectors estrelles de la ciutat: salut i audiovisual

Els cinc participants han coincidit en quins son els sectors industrials estrelles de la ciutat: La salut -que “és el que genera més llocs de treball ara mateix”, en paraules de Ballart- i els audiovisuals. En aquest sentit, la candidata d’ERC ha expressat que es treballa amb la Generalitat per ampliar el Parc Audiovisual i perquè arribin més inversions en salut. També ha valorat que “tenim una economia del coneixement única al país”, amb universitat i Formació Professional, i “s’ha de treballar per portar aquest coneixement a les nostres empreses”. 

Ballart també ha volgut mencionar el sector creixent de l’automoció, que continuarà creixent més amb “una B-40 que ens connecti amb el nord del Baix Llobregat”. A part d’aquests grans sectors, Candela també ha demanat no oblidar els sectors alimentaris, farmacèutics o químics. Isabel Martínez, per la seva banda, ha criticat que Terrassa necessita més equipaments i espais on aquests sectors industrials puguin desenvolupar l’activitat, i “atreure més agents econòmics per generar ocupació”. 

Els partits prometen avançar en el Pla Director de Polígons

Pel que fa a l’esforç pressupostari que es destinarà per al compromís econòmic en la propera legislatura, cap partit no ha volgut assenyalar una xifra exacta. Si que, tots ells, s’han mostrat compromesos en invertir en els polígons i desenvolupar el Pla Director de Polígons que ha de servir per millorar l’entorn físic, la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses. Ballart ha explicat que en aquest mandat s’han destinat 2 milions d’euros en la millora dels polígons, i Cs ha recordat que aquestes accions “s’han de prioritzar” a l’hora de fer els pressupostos i “fer-ho a principis de mandat, no al final”. 

Candela també ha valorat molt positivament el Pla, però ha criticat que “un error de càlcul”: “La xifra diu que fins el 2028 es requereixen 1,6 milions d’euros de manteniment. Amb l’extensa de polígons, amb 1,6 MEUR serà impossible deixar-los en bones condicions”. Per la seva banda, Junts s’ha compromès a dotar econòmicament el Pla i consensuar-lo amb les empreses ja instal·lades, alhora que ERC també ha afirmat que vol “desenvolupar el Pla Director de Polígons al 100%”. 

Seguretat, neteja i manteniment per un bon comerç

Avançant en la dinamització de comerç, Candela ha retret al govern actual que la seguretat, la neteja i el manteniment urbà “s’haurien d’haver abordat amb més contundència”. “Se’ns acusa de fer el joc a l’extrema dreta, però son temes que preocupen al comerç”, ha afegit. Ona Martínez, ha respost que el que cal és “potenciar el comerç de proximitat, i no centres comercials dels afores de la ciutat com es va fer en anteriors anys”. Cs, que proposa crear una regidoria d’autònoms i emprenedoria, també ha criticat els partits de l’actual govern per “no haver fet autocrítica” i ha lamentat que, en aquests últims quatre anys, “s’ha fet més febles i dissolt associacions de comerç de barris”. Junts també ha criticat que els canvis de mobilitat i mesures “que havien de servir per potenciar el centre, el comerç o reduir la contaminació, han aconseguit l’efecte contrari”

El Mercadal, el 30% de l’HPO i el POUM centren el tema d’urbanisme

En l’àmbit d’urbanisme i mobilitat, Alba ha plantejat dues qüestions de resposta de sí o no. La primera: “Contemplen un canvi d’emplaçament del Mercadal la propera legislatura?” Tots els partits han afirmat un “sí” menys el PSC. I la segona: “Preveuen impulsar el 30% de l’HPO en la propera legislatura?”. Els partits del govern municipal actual han respost afirmativament, però Junts ha expressat un “no”, PSC considera que “ara no toca”, i Isabel Martínez no s’ha mostrat d’acord amb el 30%. 

També en l’àmbit d’urbanisme, Candela ha retret que “el POUM es va aprovar l’any 2003 i encara falten sectors per desenvolupar”, al que la candidata d’ERC ha dit que tot i els vint anys del POUM, “ha estat en aquest mandat quan s’ha avançat en el Vapor Cortés, AEG, Sala i Badrinas, o el Vapor Albinyana”. Ballart també ha explicat que hi ha dos sectors d’activitat productiva que es desenvoluparan: els Bellots 2, que “’s’hi tot va bé podrem començar les obres el 2024” i el Palau Sud. Ciutadans ha exigit que s’ha de prioritzar l’entrada sud de la ciutat. 

En quant a la sostenibilitat, les candidates de Ciutadans, Junts i PSC han remarcat que cal donar seguretat jurídica i “no canviar les bonificacions fiscals i ajuts” perquè “hem de garantir que les inversions que es fan tinguin el seu recorregut i s’aplicaran el llarg del temps”. Ballart, per la seva banda, ha reconegut que s’han d’explorar noves línies d’ajuts i fer un paper tractor perquè empreses instal·lin plaques fotovoltaiques com s’ha fet amb la col·laboració público-privada amb Mútua Terrassa al Teatre Regina o la prova pilot de plaques solars al Polígon de Can Petit. 

Acord en la necessitat d’agilitzar els tràmits en l’administració

El tercer i últim bloc, sobre governança, transparència i serveis públics, tots els partits s’han mostrat d’acord que cal facilitar i agilitzar els tràmits i expedients en l’administració. Cs, i en acord amb TxT, ha remarcat la necessitat de segregar la tramitació de llicències administratives, alhora que Lluís ha reafirmat que l’agilització és una de les mesures que contempla el partit. PSC també ha demanat, a part d’agilització, rapidesa: “Hem de ser més àgils en donar resposta perquè no pot ser que empreses s’esperin mesos per saber si poden invertir a la nostra ciutat, perquè llavors ja ha marxat”. 

Tot i les crítiques, des d’ERC s’ha etzibat que és cert però “tampoc tot és un drama” i que “som de les ciutats que resol més ràpidament llicències”. I ha afegit que “la confiança no esta perduda ni trencada” amb l’administració, però sí que “s’ha de reforçar” i fer passes per col·laborar amb les polítiques de la ciutat. 

Terrassa, la ciutat amb gran pressió fiscal

Pel que fa a la fiscalitat, els participants també han coincidit en què “la fiscalitat no ha de ser un impediment perquè no hi hagi inversió a Terrassa”, en paraules de Lluís. Candela ha aprofitat per criticar que es deixi de fer populisme quant a la fiscalitat: “Podem vendre que no apujarem impostos, però si s’han de pujar, s’han de pujar, més val no fer populisme”. La candidata d’ERC ha criticat que “m’indigna profundament” que es vengui que Terrassa és la gran ciutat vallesana amb més fiscalitat, perquè “és trampós relacionar baixa fiscalitat amb competitivitat, també s’ha de valorar la ubicació, connectivitat i l’ecosistema”. La candidata de Cs ha contradit a Ona Martínez que “no són trampes, son dades”: “Som el municipi que tenim gran pressió fiscal i per tant, menys competitivitat, i són dades”

Les contradiccions entre aquests partits també s’han vist en la gestió i taxa de residus. Ciutadans ha criticat que falta lideratge en la gestió d’Eco-Equip i proposa en el seu programa privatitzar el servei, mentre que ERC ha respost que “miris bé les dades, perquè en qüestions de reciclatge, Terrassa és la ciutat de més de 100.000 habitants que més recicla. Tan malament no ho fem”.

Jordi Ballart (TxT), Eva Candela (PSC), Ona Martínez (ERC), Isabel Martínez (Cs) i Meritxell Lluís (Junts) debaten sobre el futur econòmic de Terrassa a la patronal Cecot | Laura Gómez

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa