MónTerrassa
VÍDEO | Que deixi de sonar el campanar del Carilló del MNACTEC

Carta d’una lectora de Món Terrassa sobre l’ús del petit carrilló:

Sóc una veïna de la Rambla d’Ègara de Terrassa. Visc davant del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), just davant del campanar del Carilló.

He gravat aquest vídeo en què es veu clarament que quan el Carilló està en marxa se superen els decibels permesos en zona urbana. Això suposa un greuge notori cap a la contaminació acústica i el dret dels veïns a tenir un mínim de contaminació acústica, benestar i salut.

La Rambla ja té molts autobusos circulant, pràcticament totes les línies passen per aquest vial, i no ajuda que a sobre cada quart d’hora el campanar toqui i molesti el dret de benestar dels veïns. 

Per tot això exposat, demano al Museu que inici la retirada del campanar del carilló del MNATCEC o que deixi de funcionar.

Elena M.

Història i ús del carilló del MNACTEC

El petit ‘carilló’ del MNACTEC va ser construït l’any 1927 a Saarburg (Alemanya) per la casa fonedora Vortmann-Mabilon i va estar funcionant al Palau de la Generalitat fins l’any 1976, quan se n’hi va col·locar un de nou compost per 49 campanes. A partir de 1976, aquest petit “carilló” no es va tocar més. Més tard, l’any 1993, va ser traslladat al MNACTEC. Posteriorment, l’any 2000, el petit “carilló” va ser restaurat, dotat amb un teclat manual i pedaler i incorporat a l’entrada del Museu, amb la intenció de convertir-lo en un instrument de divulgació a la ciutat de Terrassa.

El petit “carilló” del MNACTEC consta de 13 campanes de bronze no del tot ben afinades, malauradament, en escala cromàtica i amb un pes total de 1.367 kg. Toca els quarts i les hores diürnes tots els dies de l’any. En dates assenyalades es programen audicions: Sant Jordi (23 d’abril), Revetlla de Sant Joan (23 de juny), Festa Major de Terrassa (primer cap de setmana de juliol), Diada de Catalunya (11 de setembre), i Nit de Nadal (24 de desembre), entre d’altres.

A més de les campanades horàries, hi ha programades vint melodies. Cada dia a les 10 hores, a les 12 hores, a les 15 hores i a les 18 hores, sona una melodia depenent de l’estació de l’any. Hi ha cinc programacions amb quatre melodies cadascuna, que inclouen dues peces clàssiques i dues de populars, amb la característica que a les 10 hores sempre sona l’estació present de Vivaldi.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Carme a maig 18, 2023 | 18:03
    Carme maig 18, 2023 | 18:03
    Potser si el problema real és el soroll, seria més interessants demanar autobusos més silenciosos i menys transit per la Rambla.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa