MónTerrassa
Una de cada 3 persones amb dependència reconeguda no rep cap ajuda

L’envelliment de la població és una realitat de la nostra societat, gairebé una quarta part té més de 65 anys i un 20% viu en situació de vulnerabilitat. Treballem en el present perquè en el futur es garanteixin els drets i les oportunitats, és una qüestió de justícia social. La patronal de recursos assistencials (ACRA) a difós les dades de l’informe “El caos de la dependència” elaborat per el Circulo Empresarial de Atenció a las Persones (CEAPs). 75.000 catalans i catalanes tenen una dependència reconeguda per llei, però no reben cap servei o prestació. 1 de cada 3 persones està afectada per aquesta situació. Els responsables polítics i les administracions han de vetllar perquè totes les persones tinguin garantida la seva qualitat de vida.

Des de l’any 2006, la Convenció Sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU reconeix el dret de l’Assistent Personal (AP) a les persones amb discapacitat, un dret ratificat pel Govern d’Espanya i les Corts Generals el 2007, moltes persones a efectes pràctics i reals encara continuen sense rebre, una mostra que fa palesa la vulneració de drets. Per donar solució a aquestes situacions de discriminació seria interessant la creació d’una Conselleria d’Atenció a la Gent Gran, tal com comenta Cinta Pascual, presidenta d’ACRA. Un repte de país competencial per cobrir les necessitats de les persones amb dependència, oferint uns serveis amb el model de l’Atenció Centrada en la Persona (ACP). Apostem per a l’autonomia i la dignitat, el dret a decidir de com i on volem viure la nostra vida. En aquesta Conselleria s’hauria de tractar temes cabdals com la soledat no volguda, les situacions de vulnerabilitat, la manca de residències públiques, la violència invisible o les pensions dignes.

L’envelliment de la població és una oportunitat de canvi de paradigma, una oportunitat per dinamitzar el sector de l’Assistència Personal i de les empreses destinades a oferir serveis socials. La Llei de l’Autonomia personal i atenció a la dependència a de ser una eina de transparència, que garanteixi els drets de totes les persones, tinguin l’edat que tinguin. A l’estat espanyol cada dia moren més de 80 persones grans que havien estat reconegudes com a dependents, però malauradament no van rebre cap prestació o servei. Seguirem vulnerant drets bàsics o afrontarem la realitat?

Jordi Dueso Director del programa de televisió “La nit del Savis” de Canal Terrassa Membre de l’associació “Prou Barreres”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa