MónTerrassa
El testimoni de Lady Ostom, una egarenca que pateix la malaltia de Crohn
  • CA

Vaig ser diagnosticada de malaltia de Crohn als 16 anys. Feia un any que tenia dolors abdominals, gastroenteritis i altres símptomes que, en comptes de millorar, empitjoraven. En qüestió de pocs mesos vaig perdre una mica més de 26 quilos. No volia acudir al metge per por que li posessin nom a aquests símptomes, però la situació i el dolor eren insuportables.

Va ser pocs mesos després de la visita mèdica que vaig ser diagnosticada d’una malaltia intestinal inflamatòria, anomenada malaltia de Crohn. Durant sis anys vaig lluitar amb medicació, oral, subcutània, biologia, etc. Per controlar aquests brots, però res funcionava i només anava a pitjor.

Als 21 anys em van haver d’amputar gran part de l’intestí gruixut, incloent-hi l’anus. Estava tan destrossat que ja no podia fer la seva funció amb normalitat, fins i tot, en certes zones, ja no circulava reg sanguini, corrent risc la meva vida. Per això se’m va afegir un estoma, en el meu cas de manera definitiva, per l’extirpació de l’anus.

L’ostomia és una derivació del tub intestinal cap a una cavitat externa al meu abdomen, per així poder defecar. Aquest excrement és recol·lectat en unes peces anomenades; Bosses d’Ostomia.

Tost aquells anys d’adolescència, em vaig sentir sola i molt rara, per això vaig decidir crear “Lady Ostom”, per explicar la meva història i la d’altres persones com jo, perquè no se sentin que estan sols en tot això.

Ara, anys després, gràcies a l’ostomia i la medicació, estic millor que mai. La bossa em va donar una segona oportunitat de vida i aquesta oportunitat, l’aprofito cada dia.

Lady Ostom mostra la bossa que porta i que li ha salvat la vida | Cedida

Malaltia inflamatòria sense cura

Les malalties intestinals inflamatòries són malalties autoimmunes. El nostre sistema immunitari ataca l’aparell digestiu, des de la boca fins a l’anus, creant danys en el recobriment d’aquest òrgan. Danys com ara úlceres, adherències, fístules, estenosi, abscessos, hemorràgies, etc.

Deixant de vegades la part intestinal afectada, tan destrossada que la darrera solució és la cirurgia i és aquí on entrem al món de les persones amb una ostomia. Les persones que necessiten una bossa per recol·lectar la femta. Les sigles d’aquesta patologia són: EII i es considera una malaltia rara. L’EII, engloba, dues patologies, la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa.

Aquestes malalties, de moment, no tenen cura, però sí diversos tractaments per controlar els brots i la malaltia. A Espanya el nombre d’afectats per MII és més de 300.000 persones, 77.000 ostomitzades i una mica més de 1.000, són menors de dotze anys. Som, aproximadament, l’1% de la població amb aquesta patologia, així i tot, es desconeix aquesta patologia i encara més les ostomies.

Per això aprofitant que aquest dijous, dia 19 de maig, va ser el dia mundial de les malalties intestinals inflamatòries, hem de donar més visibilitat que mai. I per això he decidit escriure aquestes ratlles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa