MónTerrassa
I dic jo, per quan una llei de gratuïtat en els productes menstruals?

El passat 27 de desembre del 2022 el Govern Espanyol va aprobar noves mesures per pal.liar la inflacció i protegir els col.lectius més vulnerables rebaixant el IVA del 4% al 0% pels aliments de primera necessitat, i del 10% al 5% pels olis d’oliva o llavors i la pasta. Ara bé, m’imagino que moltes dones com jo després d’escoltar o llegir en els mitjans de comunicació l’aprovació de les noves mesures, segurament es van fer la mateixa pregunta què plantejo en aquest article d’opinió; ¿Què passa amb la reducció del IVA dels productes menstruals? Recordem que Espanya, com altres països del món menys Escòcia, encara no aprovat una llei de gratuïtat de productes menstruals.

Tot i així, cal recordar una notícia del passat 29 de setembre del 2022 on el Govern Espanyol va acordar aprovar la rebaixa del IVA en els productes d’higiene femenina des del 10% al 4%, una mesura que afectaria a les compreses, tampons o copes menstruals, entre d’altres. Com va dir la ministra d’Igualtat, Irene Montero: “És de justicia feminista i social combatre la pobresa menstrual ja que ha de ser un deure per protegir la salut de totes les dones”. També es va pronunciar sobre la reducció la vicepresidenta de l’Executiu i ministra d’Economia Social, Yolanda Díaz, qui va aplaudir amb un “per fi” el compromís per actuar sobre el preu de “productes essencials i no luxes”.

Si ens parem a pensar la despesa mitjana en aquets productes és molt variable, doncs depèn del mètode d’higiene que utilitza cada dona, així com el tipus de sangrat i la durada de cada cicle menstrual. No obstant això, en general la reducció del IVA al 4% permet que les dones estalviïn uns 3,20€ a l’any, segons dades de la Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Segons exposa RTVE:

“D’acord amb els càlculs de l’OCU, les dones han de fer front la despesa en productes menstruals durant els aproximadament 40 anys de la seva vida “fértil”. L’edat mitjana de la primera regla ronda els 12 anys, i la menopausa acostuma a arribar al voltant dels 50 anys. Al llarg de tot aquest temps poden arribar a gastar molts diners.

Concretament, l’organització estima que una dona que usi compreses gastarà des d’uns 13 euros a casa 59 euros l’any, mentre que una que usi calces menstruals gastarà de 20 a 53 euros anuals. Per altra banda, la copa menstrual és la opció més sostenible i econòmica. S’han de renovar als 5 anys i el preu és de 5,04€ l’any.

Aquestes son les xifres per un sol any, al cap de tots la seva vida fèrtil, una dona amb un flux abundant gastarà més de 2.000€, a no ser que només usi la copa, que costa més de 10 vegades menys.

En qualsevol cas, sigui quin sigui el sistema escollit, el que és inqüestionable és que la majoria de les dones necessiten comptar amb algun d’aquests mètodes per la seva higiene bàsica. “No son luxes, ni capricis, sinó productes imprescindibles per la seva salut, higiene i dignitat, i com a tal, han de ser accessibles”, explica l’OCU”.

Davant la noticia i la crítica que ha esdevingut en aquests darrers dies les noves mesures en la rebaixa del IVA en productes de primera necessitat, vaig decidir escriure aquest passat dimarts 3 de gener del 2023 al Ministeri d’Igualtat considerant que els productes d’higene femenina són de primera necessitat. Vaig voler insistir pel tema de la rebaixa del IVA però sobretot vaig voler preguntar “per la llei de gratuïtat en els productes menstruals” com ha fet Escòcia sent el primer país del món en donar el pas.

La resposta que em van donar immediatament el departament d’atenció ciutadana del Ministeri d’Igualtat d’Espanya va ser la següent:

“L’informem que, des de l’Institut de les Dones, el Ministeri d’Igualtat, s’està treballant per incorporar i tenir en compte totes les etapes de la vida en la salut sexual i reproductiva de les dones. La gratuïtat dels productes menstruals o la seva reducció de l’IVA depèn del Ministeri d’Hisenda. El Projecte de Llei Orgànica per la que es modifica la Llei Orgànica 2/2010, de 3 de març, que entre altres qüestions proposa mesures sobre salut menstrual, va entre al setembre en el Congrés dels Diputats duent-se a terme els tràmits necessaris per la seva aprovació. Quan acabi la seva aprovació parlamentaria serà publicada i entrarà en vigor segons estableixi la pròpia norma”.

Em va sorpendre la seva resposta, entenc i respecto el procés, però he de recordar com he esmentat en els parràgrafs anteriors si busquem productes de primera necessitat trobarem entre el llistat; productes d’higiene femenina. És per això, que aprofito aquest article d’opinió per alçar la veu en nom propi i segurament el de moltes lectores per demanar als partits polítics que ara es presenten a eleccions tant locals com generals de lluitar per l’aprovació d’una llei de gratuïtat en els productes menstruals aprofitant que ha començat el compte enrere del marketing pre-polític i qui sap, pot ser aquesta opinió sigui una eina de gran ‘rentabilitat’ pel col·lectiu de dones vulnerables i no un luxe.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa