Un dels programes que portem a terme la Comissió de Defensa dels Drets Humans de lIl·lustre Col·legi dAdvocats de Terrassa (ICATER) és “Educar en Valors“. Es tracta de divulgar a la població infantil la Declaració Universal dels Drets Humans que lONU va proclamar el 1948 Una tasca pedagògica que vam emprendre el 2009 a uns pocs col·legis i que als cursos següents ens van demanar repetir i shi van anar sumant altres escoles o instituts de la demarcació territorial de ICATER.

Actualment a la Guia d’Activitats Educatives del Consell Escolar de Terrassa les nostres sessions hi consten com un objectiu per educar, per prendre conscìència i per sensibilitzar sobre els Drets Humans. Les sessions consten dunes presentacions de power point fetes per membres de la nostra Comissió, on expliquem els trenta articles de la Carta, amb dibuixos, segons edat. Remarquem els drets que els són propers, com el dret a leducació, els relatius a la família, les actituds cíviques que han dobservar a la via publica, com l’ús de les papereres, recollir les deposicions dels seus gossos o l’ús dels monopatins amb prudència per evitar lesionar vianants.

Al col·loqui hi ha molta participació amb exemples que els mateixos alumnes expliquen. Pels mes menuts, disposen de presentacions amb contes infantils sobre discriminacions diverses i en el col·loqui opinen de les conductes bones o dolentes que han vist. Pels alumnes dESO, el tema estrella és lassetjament escolar o “bullyng”. En ocasions algun alumne confessa que ho havia practicat i ara se sent mes en pau perquè ha deposat lactitud negativa cap un company i haver optat per la concòrdia. Per alumnes de mes de 14 anys, amb un power point fet per membres de la nostra Comissió els exposem el tema legal de la responsabilitat penal del menor.

El jovent de 14 a 17 anys queden sorpresos en saber una llei que desconeixien i que els afecta, ja que a partir dels 14 anys es respon dels propis actes si aquests actes fossin delicte en el cas que lautor fos major dedat. Per tant, suposa una presa de consciència de la responsabilitat que la societat els comença a demanar de forma transitòria i que serà definitiva quan compleixin 18 anys. En ocasions la classe ens presenta treballs sobre temes incívics que han observat a la ciutat, com mobiliari trencat amb monopatins, papers a terra, voreres en mal estat que posen en perill a vianants, etc.

Nosaltres rebem els treballs i els eleven a les autoritats. En acabar cada sessió entreguen a cada infant un llibret de la Declaració del Drets Humans de les Nacions Unides. Gràcies a la bona relació de la nostra Comissió amb les escoles, pel Dia Internacional de la Infància hem organitzat actuacions artístiques de danses i lectures dels drets, en diverses llengues i llegits per persones de diverses races.

També hem fet exposicions de dibuixos infantils dels drets humans, tan en un teatre, a la via pública o a la Plaça dels Drets Humans de Terrassa del costat del Parc de Vallparadís on hi ha la nova estació del tren. Mirant el passat mes proper, veiem que el 2016 vam arribar a 800 infants i aquest 2017 hem anat a 12 escoles. Si mirem el futur mes proper, veiem que a linici del curs 2017 – 2018 una escola ja ens espera. Últimament hem superat làmbit de Terrassa, ja que hem fet sessions a escoles de Rubí i de Matadepera.

Els passats 31 de maig, 1 i 2 de juny va tenir lloc a Granada les VII Jornadas de Juntas de Gobierno de la Abogacía Española, una reunió de totes les juntes dels col·legis dadvocats de tot Espanya, en les quals atorgaven premis a les millors pràctiques col·legials. Dintre de lapartat de Drets Humans, “Educar en Valors” va ser seleccionat com dels millors i en la votació final va quedar en segon lloc per tres vots del primer premi.

“Educar en Valors“ és un programa que permet a ICATER expandir-se a làmbit de la ciutat i també fomentar el coneixement de la professió als més menuts, la qual cosa comporta despertar noves vocacions.

Maria – Teresa Rojas Pomar Membre de la Comissió de Defensa Dels Drets Humans de ICATER.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa