MónTerrassa
Un vehicle espacial de l’ESEIAAT competirà a l’European Rover Challenge
  • CA

Un equip de 19 estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) participarà al concurs internacional European Rover Challenge (ERC) amb el seu prototip espacial batejat com GRover. El repte que planteja el concurs és dissenyar i construir un ròver espacial autònom per circular per Mart. L’equip viatjarà fins a Kielce (Polònia) aquest cap de setmana per competir a la final.

L’equip, que forma part de l’associació UPCSpaceProgram, va presentar el projecte per participar al concurs el curs passat, juntament amb altres 64 universitats de tot el món. El jurat del concurts només ha admès 19 d’aquests equips per participar a la gran final. El vehicle espacial GRover, de la UPC a Terrassa, serà l’únic representant espanyol.

El coordinador de l’equip, Xavier Casajoana, explica que “va ser una alegria molt gran” saber que havien estat seleccionats per a la final. “El fet que l’organització d’aquest concurs tan prestigiós triés la nostra proposta ens va encoratjar i motivar molt per posar-nos a la feina i construir el millor vehicle que som capaços de fer amb la nostra pròpia tecnologia i amb un pressupost molt ajustat”, afegeix.

GRover, un vehicle autònom construït per estudiants de l’ESEIAAT

El GRover és un vehicle autònom, construït pels mateixos estudiants, que haurà de completar diferents proves com si treballés a Mart. Està construït amb perfils d’alumini sobre una estructura anomenada rocker boogie que permet l’estabilització i l’amortiment del vehicle en terrenys irregulars com el de la superfície marciana. Disposa de sis rodes: les dues rodes del davant i les dues del darrere són rotatòries i impulsen el ròver. Les altres dues serveixen per estabilitzar-lo.

Una de les parts més importants del vehicle és el seu braç robòtic, que és el resultat del Treball de Fi de Grau de l’estudiant Javier Sánchez. Aquest braç presenta sis graus de llibertat, és a dir, que es pot moure en un espai tridimensional al davant, al darrere, amunt i avall, esquerra i dreta i, alhora, pot combinar aquests moviments amb els de rotació.

El cost total del ròver espacial dels politècnics ha estat de 4.000 euros, molt per sota dels 40.000 o 50.000 euros amb què han construït el seu ròver alguns dels equips que participen al concurs. “Això podria ser un handicap important a l’hora de competir, però creiem que podem fer un bon paper”, argumenta Casajoana.

19 estudiants a l’equip

Formen l’equip del GRover els estudiants Xavi Casajoana, Adrià Barja, Aiyana Anguera, Angel Pan, Arnau Arasanz, Arnau Reyes, Gonzalo Campos, Jan Vernet, Javier Sánchez, Sara Fernández, Eva Levshakova, Pau Serrat, Jan Bonet, Joan Puig, Karla Font, Kensaku Moriya, Margalida Ciucio, Mirko Cosntanzi i Pol Solè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa