El Consell Comarcal, present a la Cimera del Clima
El Consell Comarcal, present a la Cimera del Clima | CCVO

!--akiadsense-->

La Cimera Mundial del Clima ha comptat aquesta setmana amb la participació del Vallès Occidental. Aquest dimecres a la tarda, el president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, va presentar la ponència “Vallès Circular: innovació per a la sostenibilitat territorial” en el marc de la cimera, convidat per la FEMP (Federación Española de Municipios y Províncias). El Vallès Circular ha estat un dels projectes seleccionats com a iniciativa innovadora envers el clima i la sostenibilitat, conjuntament amb altres projectes territorials que han estat seleccionats per l’ocasió, com a iniciatives territorials innovadora per avançar cap a l’economia circular.

Una representació de la comarca ha pogut mantenir contactes en el marc de la cimera amb representants d’entitats i empreses, així com de la FEMP. La delegació vallesana ha estat encapçalada pel president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez i el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Nil López, així com també pel vicepresident 3r del Consell Comarcal i conseller de Territori i transició ecològica, Carles Rodríguez.

Giménez assegura que “a la Cimera hem pogut comprovar que és cert que els Estats i els governs negocien les estratègies i els objectius de futur, però el que és evident és que des del món municipal estem treballant i estem endegant projectes importants envers el clima i la sostenibilitat”. Giménez també va anunciar durant la seva presentació que s’ha iniciat una prova pilot amb 4 ajuntaments de la comarca per implementar diferents actuacions que permetin avançar els municipis i convertir-se en Ciutats Circulars. Es tracta dels municipis de Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Ripollet i Sant Quirze del Vallès.

El conseller comarcal Carles Rodríguez ha destacat la feina feta “amb projectes transversals com el Recooperem, que ens permet parlar d’una transició ecològica justa. És un projecte que ens permet reduir residus però introdueix un vessant social molt destacable proporcionant àpats saludables a famílies amb un alt grau de vulnerabilitat”. Rodríguez també ha anunciat que “properament s’avançarà en l’elaboració del Pla Supramunicipal de la Qualitat de l’Aire, tal com es va acordar, per poder disposar de les mesures a aplicar des dels diferents municipis”.

Des del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, el seu president i alcalde de Matadepera, Nil López, assegura que “la valorització dels residus serà clau per afrontar l’emergència climàtica i la circularitat serà fonamental en els processos de producció. Des de la comarca hem de treballar per optimitzar aquesta valorització que ja fem en plantes com la de Can Barba, des de la qual es produeix l’energia equivalent a la necessària per abastir 400 habitatges. Les obres de millora que properament es faran a la planta permetran augmentar aquesta valorització”.

López assegura que “estem treballant amb els municipis per implementar nous sistemes de gestió de residus que ens permetin assolir uns majors percentatges de reciclatge, però al mateix temps treballem per tal d’aconseguir una major valorització del residu produït. Les obres que properament començaran a la Planta de Biometanització de Can Barba ens permetran augmentar la capacitat de producció d’energia a partir del reaprofitament de la matèria orgànica”.

Nou comentari