MónTerrassa
Les treballadores del SAD despatxen l’informe del govern: “És penós”
  • CA

Les treballadores del Servei d’Assistència Domiciliària (SAD) no es mostren gens conformes amb l’informe del govern de Terrassa. “Es penós en la forma i el contingut”, han exclamat en un acte de protesta aquest dimecres, 1 de juny, davant de l’Ajuntament de Terrassa. Afirmen que el document que Tot per Terrassa i ERC han presentat per desestimar la municipalització del servei de cura de persones grans, amb dependència o gent vulnerable no es correspon a la realitat.

“Diuen que el servei no és viable, però nosaltres insistim que la gestió directe és la millor manera de tenir un servei de qualitat i amb unes condicions laborals dignes per a les treballadores”, assenyalen. En total son 300 empleades, organitzades sindicalment i, en aquesta ocasió, representades per Latiffa Bakkali, Eva Pérez, Ester Favà i Araceli Silla que han fet de portaveus de les seves reivindicacions i lluites, amb l’objectiu que l’Ajuntament reconsideri la seva posició.

Subrogació i condicions laborals

Lamenten que l’informe tècnic és una demostració que “no tenen ni la més remota idea de com funciona un servei d’atenció domiciliària”. I afirmen que ha estat elaborat partint d’una idea ja preestablerta i amb la decisió ja presa. Per tant, amb informació i arguments esbiaixats.

“L’informe no contempla ni la metodologia ni el seguiment correcte que s’ha de fer de la prestació del servei. No hi consta una figura que supervisi que l’empresa està complint els requisits bàsics i figurats dins del concurs. Ni tampoc una fiscalització ni control de la qualitat del servei. Això només es pot fer de manera correcte si és un servei de gestió directe”, afirmen les seves representants.

Les treballadores aposten per una gestió directe emmirallant-se amb dues altres empreses municipals de serveis essencials, com són, Taigua o Eco-Equip. Creuen que aquesta és la millor manera de tenir un servei de cures adequat i necessari. Afirmen que els inconvenients que l’informe tècnic atorga a la subrogació de la plantilla i les condicions laborals es resolen “amb voluntat política”, i no entenen que l’Ajuntament doni suport a les condicions laborals “precàries” que pateixen.

Les treballadores del SAD protesten pel rebuig del govern a municipalitzar el servei | Lluïsa Tarrida

Sous i baixes laborals

“El govern es queixa que si municipalitza el SAD, això suposarà un increment considerable dels sous per tal d’equiparar-los a la resta de treballadores. El que els hauria de fer vergonya és que una treballadora actual del SAD cobri un 46% menys que una treballadora del servei municipal”, diuen.

Respecte a un dels punts de l’informe tècnic que desestima la gestió directe és per la quantitat de baixes laborals que es produeixen. “Sí, som un sector amb moltes baixes, però això és perquè no coneixen les condicions en què estem treballant, de desgast físic i de càrregues de pes constant, sense cap ajuda mecànica. Això ens afecta també emocionalment. El que ha de fer l’administració és oferir unes condicions laborals dignes, enlloc de mirar cap a una altra banda”, apunten.

Sobre l’argument del govern de posar unes clàusules de licitació més restringides per evitar abusos i precarietat laboral, retreuen que “aquestes ja existien abans, i això no ha estat impediment per al seu reiterat incompliment”. “La modalitat de concurs obliga a abaratir preus en un servei essencial, això només acaba en precarietat del servei i en un impacte indigne sobre les treballadores i sobre les persones usuàries”, sentencien.

Les treballadores del SAD han informat que han presentat una instància a l’Ajuntament per sol·licitar que es revisin els acords respecte a la nova licitació i que els facin arribar la documentació amb què es dona suport a la decisió presa de no municipalitzar el servei.

Representants del Consell d’Entitats donen suport a la reivindicació de les treballadores del SAD | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa