MónTerrassa
Terrassa vol posar solució a l’elevada taxa d’atur en el col·lectiu trans

Més d’un 40% de persones que formen part del col·lectiu LGTBi afirmen haver patit algun tipus de discriminació o violència verbal en el seu lloc de treball. Aquesta és una de les dades recollides en un informe elaborat per UGT i la Federació Espanyola LGTB, en el qual es posa especial incidència en la dificultat que tenen les persones transsexuals a inserir-se en el món laboral. “L’índex de desocupació en la població trans és superior a la mitjana, i es pot dir que duplica la taxa d’atur de la població general”, ha subratllat la regidora LGTBi, Jennifer Ramírez, en l’acte de presentació del programa TransRassa Ocupació.

Per posar fre a aquesta doble dificultat que es troben les persones transsexuals de Terrassa, el govern ha decidit impulsar un projecte d’inserció sociolaboral innovador, amb el qual es busca facilitar l’accés a “contractacions estables i de qualitat”. I es fa des d’una mirada “interseccional” ja que implica diferents departaments municipals. Un treball “en xarxa” que compta amb el suport dels serveis d’ocupació, polítiques de gènere i LGTBi, a més del suport d’entitats del col·lectiu, l’Observatori contra l’Homofòbia i el Col·legi d’Advocats de Terrassa i comarca.

El programa TransTerrassa compta amb cinc línies d’actuació, com ha explicat la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Núria Marín. Una, fer un anàlisi i diagnosi de la realitat sociolaboal del col·lectiu. Dos, fomentar la contractació mitjançant la col·laboració de les empreses i fent un anàlisi dels llocs de treball de manera competencial. Tres, aconseguir el desenvolupament competencial amb itineraris d’inserció específica, amb accions concretes i processos de formació i acompanyament. Quatre, donar resposta a l’especificitat del col·lectiu per trencar discriminacions, donar-los visibilitat i crear sinèrgies amb el sector empresarial i les associacions LGTBi. I cinc, fomentar l’emprenedoria i l’economia social dins del col·lectiu trans.

Ajudes directes a empreses i formació per als treballadors

La cooperació entre el teixit empresarial i les associacions per empoderar les persones trans és clau perquè el programa sigui un èxit. Per fomentar la inserció sociolaboral, des de l’Ajuntament s’aposta per destinar ajudes econòmiques a les empreses però també per la discriminació positiva en els processos de contractació pública; a més de potenciar processos de selecció a mida per a empreses, ajudant a l’encaix professional de la persona demandant amb el lloc de treball ofertat. Quant al programa d’ajudes, Ramírez ha concretat que es farà a través de “subvencions directes a les empreses (salari mínim, seguretat social) però també oferint suport en recursos tècnics i subvencionant les formacions per adaptar-se al nou lloc de treball. A més de fer un acompanyament de l’empresa i treballador”.

“Tenim el ferm compromís d’aplicar mesures que promoguin l’erradicació de l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. La millora de la inserció laboral del col·lectiu és una de les necessitats detectades dins del Pacte Dasig, és una demanda històrica del col·lectiu, especialment trans, i cal donar-hi sortida”, ha subratllat Ramírez. “La necessitat al territori és urgent. Tenim ja identificades una dotzena de persones que podrien participar en aquest programa però estem convençuts que n’hi ha moltes més”, ha dit. S’ha iniciat ja el contacte directe amb les empreses i es fa un crida a totes elles -petites o grans, i de qualsevol sector- a mostrar-se receptives a la incorporació de persones sense discriminació de gènere o sexe. Es poden dirigir des d’avui mateix a l’oficina LGTBi de l’Ajuntament de Terrassa o a Foment.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa