MónTerrassa
Terrassa, pionera en traçar la qualitat de l’aire de la ciutat a través dels VMP, bicis i motos de Reby
  • CA

Des de fa un any, Terrassa està immergida en un projecte pioner de traçabilitat de les emissions de la ciutat i les urbanitzacions i municipis que l’envolta. Davant la manca d’estacions de monitoratge i la impossibilitat de conèixer a temps real la qualitat de l’aire de totes les zones del municipi es va detectar l’oportunitat de crear el projecte d’Observadors Ambientals, de la mà de Reby i la UPC.

Aquest projecte impulsat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en col·laboració amb l’Ajuntament de Terrassa, consisteix en la instal·lació de sensors ambientals de baix cost a la flota de 300 vehicles de mobilitat compartida de la companyia de micromobilitat Reby, amb l’objectiu de conèixer la pol·lució de la ciutat a temps real, com també traçar mapes de qualitat de l’aire i prendre mesures per avançar-se a possibles pics d’emissions.

Eduard Alarcón, professor de la UPC i director del projecte d’investigació destaca: “Reby és una companyia líder en tecnologia i una de les empreses que més aposta i inverteix en I+D. Estem molt contents de poder sumar esforços en un projecte tan pioner com aquest, ja que Terrassa és la primera ciutat en el món que pot tenir al seu abast mapes de pol·lució a temps real, gràcies als sensors instal·lats en els vehicles de mobilitat sostenible de Reby “.

Així doncs, els observadors ambientals són instal·lats als vehicles de lloguer per minuts de Reby, amb l’objectiu de monitoritzar la qualitat de l’aire i mesurar els nivells de NO2 i CO de les diferents zones de la ciutat mentre els terrassencs i terrassenques utilitzen els patinets, bicicletes i motos per als seus trajectes quotidians. Una vegada els sensors han recollit les dades, les quals són d’accés públics, aquestes es processen gràcies a una plataforma tecnològica centralitzada, la qual s’encarrega de publicar les dades a temps real i de traçar els mapes de qualitat de l’aire. Amb això, l’Ajuntament pot avançar-se a possibles pics d’emissions i poder adoptar les mesures necessàries per a disminuir la pol·lució dels carrers de la vila i millorar la qualitat de l’aire pels habitants.

D’aquesta manera, Reby, juntament amb la UPC ha aconseguit dissenyar i implementar un projecte pioner a nivell europeu, ja que no existeix cap flota de vehicles de mobilitat compartida i sostenible que monitoritzi la qualitat de l’aire mitjançant una xarxa de sensors mòbils que envia les dades a temps real.

Terrassa estrena una flota de bicis i patinets elèctrics que mesurarà la contaminació
Terrassa estrena una flota de bicis i patinets elèctrics que mesurarà la contaminació | Cristóbal Castro

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa