MónTerrassa
Terrassa lidera un projecte d’instal·lació de plaques solars a empreses del Vallès
  • CA
Carles Caballero, regidor de Medi Ambient, amb Antoni Abad, president de Cecot
Carles Caballero, regidor de Medi Ambient, amb Antoni Abad, president de Cecot | Lluïsa Tarrida

!--akiadsense-->

El regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, i el president de la Cecot, Antoni Abad, han signat un conveni de col·laboració per fomentar la transició energètica a les empreses, de manera que s’accelerin aquests processos i s’estableixin aliances per cooperar en la sostenibilitat de la ciutat. Es tracta d’un conveni dins del programa Vallès Solar, un projecte promou la instal·lació d’1 milió de m2 de plaques fotovoltaiques en cobertes d’empreses, naus i magatzems a tot el Vallès.

El primer conveni amb una institució de la comarca s’ha produït a Terrassa, convertint-se així en un “referent. Ens ajuda a donar visibilitat al projecte i trasllada la confiança a la resta d’Ajuntaments de la demarcació que apostem fort per fer la transició energètica de la mà amb l’administració local”, ha manifestat Abad. Des de la Cecot afirmen que “volem cooperar per dissenyar ciutats i comunitats més sostenibles, i això passa per ser alhora generadors i consumidors d’energia”, un canvi de “paradigma” que revolucionarà els pròxims anys el país.

Vallès Solar vol aconseguir que “l’energia tingui millors preus, utilitzarem el big data per optimitzar els recursos, i crearem una xarxa conjunta que ens situarà en la línia capdavantera amb els països del centre i nord d’Europa”, ha remarcat Abad. Des de la patronal reconeixen que es tracta d’un objectiu “molt ambiciós” tot i que contextualitzen que 1M de m2 de plaques és una “proporció molt petita del total de superfície de naus que tenim al Vallès”. Tot i així, representa una inversió estimada de 100M d’euros, amb les quals s’aconseguiria reduir les emissions de CO2 en 35 mil tones anuals. Actualment, des de l’Oficina de Transició Energètica de la Cecot s’està treballant amb una seixantena de projectes per dur a terme la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Per la seva banda, el regidor Carles Caballero ha manifestat “l’orgull per la ciutat” de ser els primers a signar aquest conveni, amb el qual es vol “donar resposta a l’emergència climàtica”. Un acord de col·laboració que va en la línia marcada del govern per tal de fer de Terrassa “una ciutat verda”. “Ampliar la xarxa de plaques fotovoltaiques a empreses, mai ho podríem fer des de l’Ajuntament sols”, ha subratllat, tot lloant aquest model de “col·laboració publico-privada”.

Incentius fiscals en particulars i empreses

Per incentivar a què les empreses s’apuntin al projecte Vallès Solar, tant des de la Cecot com des de l’Ajuntament s’han activat diverses mesures. Segons ha explicat Caballero, s’ha canviat el mètode de funcionament de les llicències per tal de simplificar els tràmits burocràtics, d’aquesta manera, amb tan sols una comunicació signada per un tècnic competent es podrà iniciar les obres d’instal·lació de les plaques. Això agilitzarà molt el temps d’espera.

D’altra banda, des del Consistori s’han aprovat incentius fiscals per a empreses i particulars. Les empreses poden gaudir d’un 50% de bonificació de l’IAE si produeixen almenys un 30% de la seva energia de consum a partir d’instal·lacions d’energia renovable o si estableixin un pla de desplaçament d’empresa (PDE) que tingui per objecte reduir el consum d’energia i les emissions causades pel desplaçament al lloc de treball i fomentar la utilització de mitjans de transport més eficients, com el transport col·lectiu o el compartit.

Pel que fa a particulars, recordar que tenen dret de bonificació de l’IBI per aquells que instal·lin panells solars, receptors d’energies eòliques i, en general, qualsevol altra instal·lació de generació d’energia renovable. De fins al 95% de la instal·lació, les construccions, instal·lacions o obres en les quals es realitzi una instal·lació d’energia renovable, que no estiguin obligades per normativa, i que tingui com a mínim una producció anual elèctrica del 30 % del consum elèctric anual de l’immoble. També gaudiran d’aquesta bonificació les obres d’instal·lació d’infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. En el cas d’obres de nova construcció, reforma o ampliació d’habitatges que es realitzi una instal·lació d’energia renovable, que estiguin obligades per normativa, gaudiran d’una bonificació del 50% de l’impost sempre que tinguin com a mínim una producció anual elèctrica del 70% del consum elèctric anual de l’immoble. I en cas d’obres de reforma o ampliació d’habitatges plurifamiliars, on es realitzi una instal·lació d’energia renovable per subministrar energia elèctrica als elements comuns de la comunitat, i que tingui com a mínim una producció anual elèctrica del 30% del consum elèctric anual dels elements comuns de la comunitat, gaudiran d’una bonificació del 5% de l’impost per tots els habitatges vinculats. Quan la instal·lació energètica doni servei a tots els locals i habitatges de l’edifici, i la producció elèctrica anual de la instal·lació arribi, com a mínim al 30% del consum elèctric anual del conjunt de tots els immobles de la comunitat, la bonificació arribarà al 50%.

Des de la Cecot valoren positivament aquests incentius i hi sumen l’oportunitat de finançar el 100% la instal·lació de les plaques. Així mateix, amb el conveni també esperen treballar conjuntament amb l’Ajuntament amb els reptes tecnològics que suposarà l’acumulació d’energia i distribució, la xarxa de carrers i la mobilitat. Justament, Caballero també ha avançat que properament, l’Ajuntament de Terrassa liderarà una associació de nova creació que aglutinarà més d’un centenar de municipis per reclamar la titularitat pública de la xarxa de distribució d’energia, avui en mans privades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa