MónTerrassa
Terrassa busca fons europeus per ser la capital del modernisme industrial
  • CA

Terrassa està decidida a convertir-se en la capital del modernisme industrial i per això necessita l’ajuda dels fons europeus. El Servei de Turisme de l’Ajuntament de Terrassa ha presentat el projecte “Vapor 0. La Capital del Modernisme Industrial” als Next Generation. Contempla una vintena d’actuacions i suposaria una inversió de 4,2 milions d’euros. L’objectiu és clar: transformar el model turístic de la ciutat creant “una proposta singular i de qualitat”.

És un projecte transversal, amb la implicació de diferents serveis municipals. Des d’Urbanisme a Patrimoni, des d’Innovació a Medi Ambient, passant per Mobilitat o Cultura, han participat en l’elaboració del document que aposta per transformar antics espais industrials protegits en nous usos, i convertir així Terrassa en un referent del turisme cultural. La convocatòria extraordinària del Programa de Sostenibilidad Turística en Destinos impulsada pel Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, finançada amb fons europeus Next Generation.

Es tracta d’una segona oportunitat per fer-ho possible, ja que el mes de setembre de 2021, dins d’una altra convocatòria ja es va presentar un projecte similar. Aleshores va ser desestimat. Per aquesta nova convocatòria, s’han reformulat alguns aspectes i s’ha adequat la seva dimensió econòmica posant l’accent en la recuperació i transformació del patrimoni.

Oferta cultural, comercial i d’oci

El regidor de turisme, Pep Forn ha explicat que “aquest projecte és una clara i ferma aposta per convertir en atractiu turístic el ric patrimoni industrial i modernista de la ciutat, per la transformació dels edificis i espais de la Terrassa tèxtil de principis del segle XX en nous espais d’oferta cultural, comercial, d’oci i en definitiva, d’activitat turística sostenible i de qualitat”. Una proposta que, segons apunta el regidor: “Busca, alhora, generar una oferta alternativa de turisme urbà i desestacionalitzada vinculada al modernisme industrial i que contribueixi a descongestionar altres localitzacions turístiques properes i actualment molt saturades”.

El projecte “Vapor.0. La Capital del Modernisme Industrial” està dividit en 4 àmbits identificats i especificats a la convocatòria dels Planes de Sostenibilidad Turística, i inclou un conjunt d’actuacions amb el corresponent pressupost on es relacionen les propostes concretes que corresponen a cadascun dels àmbits. Així, l’Eix 1, correspon a Transició verda i sostenible (1.247.738 euros); l’Eix 2 a Millora de l’eficiència energètica (925.179 euros); l’Eix 3, Transició digital (836.680 euros); i l’Eix 4, a Competitivitat (1.264.000 euros).

Distribuïts en aquests quatre grans eixos, es relacionen un total de 22 actuacions, que comprenen des d’intervencions en equipaments i espais públics fins a la creació de nous serveis i productes, amb l’objectiu d’avançar en la idea de convertir una gran zona del centre de la ciutat en un autèntic espai de visita, recreació i interpretació de la Terrassa industrial i modernista del 1900. Està previst que totes les actuacions es puguin executar en un període màxim de 3 anys, que és el que estableix la convocatòria, a partir de l’atorgament de la subvenció.

Actuacions previstes

Entre les actuacions previstes hi figuren projectes com dotar la Masia Freixa de nous usos culturals i turístics, destacant la restauració de les fusteries de la façana i interiors de la Masia per millorar l’eficiència energètica; també un projecte de rehabilitació de la Casa Alegre de Sagrera; l’adequació de la coberta del Condicionament Terrassenc; la creació d’una ruta digital de realitat augmentada per la Terrassa industrial i modernista; La instal·lació i museïtzació d’un vagó de ferrocarril a l’espai públic; l’aplicació de senyalètica turística intel·ligent a la ciutat o un programa de millora de la informació i l’atenció turística, entre d’altres actuacions.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa