MónTerrassa
Terrassa debat sobre els impactes ambientals del tèxtil

Terrassa debatrà sobre els impactes ambientals del tèxtil. Aquest és la temàtica principal dins de l’Ecofòrum’22 que tindrà lloc el pròxim dia 28 de novembre al Vapor Universitari, en el qual es plantejaran els reptes per afrontar el canvi climàtic i com revertir-lo. La jornada consistirà en sis ponències i un debat posterior, i s’emmarca dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, la qual enguany també està centrada en la gestió dels residus tèxtils.

Les ponències tractaran temes com l’ecodisseny; el Pacte per la Moda Circular de Catalunya, el qual Terrassa s’ha adherit; la gestió del residu tèxtil domèstic i de la roba en desús; el paper de la indústria catalana per liderar aquesta transició; i el disseny sostenible. El programa es pot consultar a la web municipal de medi ambient.

Programa de l’Ecofòrum’22

A partir de l’1 de gener de 2025, la fracció de roba passarà a ser d’obligada gestió per part dels municipis. Aquesta és una de les novetats incorporades en l’avantprojecte de Llei de residus, el qual prohibirà expressament incinerar els residus tèxtils. Per aquest motiu, es considera prioritari apostar per “canvis en el model de producció i consum”, ha subratllat el regidor de Medi Ambient, Carles Caballero, que ha recordat que “l’industrial és el segon més contaminant i més consumidor de recursos hídrics del món. Per això, Terrassa es va adherir al Pacte de la Moda Circular, per reduir de manera significativa els residus tèxtils, incrementar el percentatge de recollida selectiva d’aquesta fracció i afavorir-la perquè tingui una segona vida”.

Així doncs, l’Ecofòrum centrarà les energies a com fer d’aquest residu un element innovador i valuós. El programa s’iniciarà a les 9.45h amb la benvinguda institucional i l’explicació sobre en què consisteix el Pacte de la Moda Circular. Pocs minuts abans de dos quarts d’onze, s’iniciarà la ponència a càrrec d’Anna Ribera, coordinadora general de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) d’Espanya, i de Clara Mallart, tècnic de l’àrea d’economia circular de l’Agrupació catalana del tèxtil i de la moda (MODACC), que parlaran sobre el llibre blanc per la gestió del residu tèxtil domèstic.

A partir de les 11.30 h, David Allo, de Confederación de la indústria textil (TEXFOR), centrarà la seva ponència en el paper de la indústria catalana per liderar la transició a la sostenibilitat del sector tèxtil; Xavier Casas, director d’eco INSERCIÓ, explicarà el paper d’aquesta entitat en la gestió sostenible de la roba en desús i, finalment, la dissenyadora catalana Miriam Ponsa, explicarà la seva experiència partint d’una nova mirada cap a la sostenibilitat de la moda. El certamen clourà a les 13.30 h, després del debat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Inés a novembre 19, 2022 | 12:39
    Inés novembre 19, 2022 | 12:39
    Yo lo que echo de menos y a la vez me extraña es que en Terrassa no haya decenas de tiendas de ropa de segunda mano. Incluso especializadas. Como en Barcelona pero proporcionalmente al tamaño y al número de habitantes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa