MónTerrassa
Terrassa avança cap a la transició energètica amb un protocol d’intencions

Terrassa ha signat un protocol d’intencions que vol promoure la implantació de comunitats energètiques a la ciutat que apostin per un model energètic més sostenible i democràtic. La presentació del document, que ha tingut lloc aquest matí a la sala d’actes de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT), ha estat presidida per la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, i ha comptat amb les intervencions de la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera; del director de l’ESEIAAT, Xavier Roca; i del regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero.

El protocol estableix les bases per a la creació d’un marc de col·laboració entre l’Ajuntament, el teixit empresarial local i les entitats signatàries per intercanviar informacions i experiències que ajudin a la creació de comunitats energètiques. La durada d’aquest protocol és de dos anys, prorrogable a dos més, i el seguiment anirà a càrrec d’una comissió que es reunirà cada sis mesos.

A la presentació hi ha assistit una representació de les institucions signants: Ajuntament de Terrassa; Institut Català d’Energia; Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; Universitat Politècnica de Catalunya; Patronal catalana CECOT; Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa; MútuaTerrassa; Consorci Sanitari de Terrassa; Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa; i les organitzacions sindicals, Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballadors (UGT).

Per Melgares, la signatura d’aquest protocol d’intencions demostra “el compromís compartit per l’Ajuntament, per treballar per un model energètic més sostenible, just i ètic. El principi d’un camí cap a una transició energètica que aposti per les energies renovables i la descarbonització, per així poder fer front comú a l’emergència climàtica”.

Les entitats i organismes signants es comprometen a concretar i desenvolupar tot un seguit d’accions de forma col·laborativa en els següents àmbits:

 • Impulsar les comunitats d’energies renovables i les comunitats ciutadanes d’energia a Terrassa i col·laborar en la recerca de subvencions.
 • Col·laborar en la realització dels estudis de viabilitat, en la preparació dels projectes i treballs per definir la naturalesa jurídica de les comunitats.
 • Impulsar i participar en projectes de generació i autoconsum col·lectiu d’energia renovable, d’emmagatzematge i de promoció de la mobilitat sostenible i elèctrica.
 • Treballar amb les administracions per reduir els tràmits per legalitzar les instal·lacions.
 • Impulsar el procés de transició energètica en el municipi i treballar per desenvolupar eines de comunicació cap a la ciutadania
 • Posar en marxa instruments de finançament participatiu pels projectes d’energies renovables.
 • Promoure la formació professional específica per qualificar els tècnics que necessitarà aquest sector.
 • Promoure la generació de talent i l’emprenedoria en àmbit energètic, i la digitalització, que ha de permetre millorar les eines de gestió, control i governança.
 • Impulsar les sinergies amb les empreses i les start-ups emergents de l’entorn industrial català, aprofitant les iniciatives d’agrupacions d’empresàries i empresaris, i cambres de comerç.
 • Analitzar solucions considerant criteris d’ecodisseny, petjada de CO i 2 d’impacte a llarg termini.
 • Introduir la perspectiva de gènere en els òrgans de governança, comitès tècnics i comissions.
 • Realitzar estudis sobre la xarxa de distribució i les possibles necessitats de
  millora per esdevenir una xarxa intel·ligent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa