El regidor d’Innovació i Economia Social, Pep Forn, ha fet la benvinguda a la primera ronda de finançament dels Projectes ValorTRS que ha tingut lloc aquest dimecres de forma virtual. Forn ha obert la trobada “agraint la implicació de les persones inversores i felicitant la qualitat dels projectes i ha manifestat que la innovació social i l’esperit de col·laboració resultaran claus per superar la realitat amb la què ens trobem immersos”.

El programa, liderat pel Servei d’Innovació de l’Ajuntament de Terrassa, busca projectes que resolguin aspectes socials o mediambientals que fins ara no estaven resolts o per als quals la solució no era òptima o era insuficient; que portin a terme una activitat que sigui viable econòmicament; que siguin innovadors perquè incorporen alguna novetat que millora la situació actual; que es gestionin de manera responsable i transparent i que estiguin vinculats al territori i impliquin a grups de la societat civil com ara entitats, agents socioeconòmics o la ciutadania en general.

A partir d’aquí, l’Ajuntament els facilita l’accés a finançament privat amb l’objectiu de donar-los sortida i ajudar-los a arribar al mercat, consolidar-se i créixer, ja sigui a través d’empreses i organitzacions o bé de particulars que vulguin donar suport a aquests projectes emprenedors, principalment de caràcter econòmic, seguint un model d’inversió d’impacte o filantròpic. En aquesta primera ronda de finançament -que ha comptat amb la presència de dotze inversors terrassencs-, s’han presentat quatre projectes: una teràpia per a la millora de l’artrosi i altres patologies musculoesquelètiques; una solució d’assistència domiciliària precoç que preveu l’anticipació d’episodis de pacients crònics; unes ulleres que milloren la percepció de les persones amb baixa visió, capacitant-les per millorar la seva mobilitat i autonomia personal; i uns segells digitals basats en tecnologia Blokchain per lluitar contra la falsificació.

Inversos amb trajectòria i arrelament a la ciutat

Amb la sessió d’aquest dimecres s’ha assolit un primer objectiu del programa: posar en contacte els Projectes ValorTRS amb inversió privada. Les primeres persones que s’han adherit al programa per la part inversora tenen un perfil empresarial de llarga trajectòria i arrelament a la ciutat i hi participen donant suport a aquests projectes no només des d’una perspectiva inversora, sinó també de responsabilitat social corporativa. En aquest sentit, tant les persones emprenedores, com les persones inversores, empreses o entitats que hi vulguin participar poden fer arribar les seves propostes a través de la web municipal www.terrassa.cat/valor-trs-impacte, on trobaran tota la informació necessària per formalitzar la seva petició.

Les accions desenvolupades en aquest programa estan subvencionades pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, el Ministerio de Empleo y Seguridad Social (Servei Públic d’Ocupació Estatal), el Fons Social Europeu i la Diputació de Barcelona.

Projectes ValorTRS

1.- Teràpia amb citoquines de l’empresa Tecnologia regenerativa QREM. Han desenvolupat una tecnologia per portar a terme tractaments efectius de medicina regenerativa a un cost raonable per a l’obtenció de proteïnes regeneradores (citoquines) del propi pacient que s’utilitzen en el tractament de l’artrosi i altres patologies musculoesquelètiques, millorant així, la qualitat de vida dels pacients. Aquest tipus d’afeccions són la segona causa de discapacitat i la quarta amb major impacte en la salut de la població mundial, considerant tant la mort com la discapacitat. L’assaig clínic pilot d’artrosi de genoll es va fer a la Clínica CEMU de Terrassa amb el Dr. Miquel Utset l’any 2014. Des de llavors, la vinculació de QREM a Terrassa ha estat permanent.

2.- Predict Assistance de l’empresa Connecthink Innovation. Predict Assistance és una solució d’assistència domiciliària que aplica tècniques de machine learning i intel·ligència artificial que permeten detectar evolucions o canvis en la salut o els hàbits de vida de manera que genera alertes precoces als serveis assistencials sociosanitaris i permetent-los anticipar-se a l’ocurrència d’episodis que pateixen pacients crònics o fràgils. D’aquesta manera, es contribueix a què aquest perfil de pacients no emmalalteixin (disminuint la prevalença de les condicions de salut i limitacions de caràcter crònic), que no empitjorin si ja estan malaltes (prevenint el deteriorament de la seva capacitat funcional, les seves complicacions i la seva mortalitat prematura) i, finalment, persegueix millorar la qualitat de vida de totes elles. Connecthink ha estat domiciliada a Terrassa i ubicada a l’espai del Qu4drant.0, al Vapor Gran, igualment ha estat l’empresa especialitzada col·laboradora dels dos hackathons de bigdata i salut Hack&Health organitzats en anys anteriors per l’Ajuntament de Terrassa.

3.- Smart Gaze de l’empresa Biel Glasses. L’empresa Biel Glasses aplica la innovació per millorar la percepció de les persones amb baixa visió, capacitant-les per millorar la seva mobilitat i autonomia personal. Les ulleres BIEL SMARTGAZE combinen tecnologia 3D i intel·ligència artificial per detectar obstacles, forats, canvis en la superfície del terreny i senyals de carrer, per mostrar-los de manera que els usuaris puguin percebre’ls amb la seva visió restant. Aquesta tecnologia converteix les ulleres BIEL SMARTGAZE en la millor solució existent per millorar la mobilitat de les persones amb baixa visió. Aquestes ulleres s’han desenvolupat en col·laboració amb la Facultat d’Óptica i Optometria de Terrassa (UPC) i el Centre Universitari de la Visió, vinculat a la mateixa facultat, on es duen a terme els estudis amb pacients. Igualment, col·laboren amb el Centre tecnològic LEITAT per al desenvolupament de software de visió 3D.

3.- Wallet Lite de l’empresa Hashed Blocktak. Aquesta startup desenvolupa i comercialitza segells digitals basats en tecnologia Blokchain per lluitar contra la falsificació. La proposta de Hashed Blocktac de segells digitals s’adreça a productors de productes de consum principalment per al sector d’alimentació però també té aplicació en l’àmbit de l’educació i de la salut. Els seu objectiu és protegir els drets dels consumidors quan adquireixen productes de consum com ara medicaments o alimentació o, fins i tot, els títols acadèmics. Hashed Blocktac és una empresa ubicada a Terrassa que ha col·laborat en una prova pilot de certificació de cursos d’ocupació de Foment de Terrassa, SA, l’empresa municipal que gestiona el Servei d’Ocupació de l’Ajuntament.

Nou comentari