El Colectivo Sin Vivienda ha dut a terme aquest dimarts, 21 de desembre, un acte de protesta a la plaça Didó de Terrassa, davant de l’Oficina d’Atenció Ciutadana, per reclamar més pisos d’emergència social a la ciutat i la fi de la violència policial en els desnonaments. L’acte estava previst que es fes a l’interior del pati de l’Ajuntament de Terrassa, en el que volia ser una ocupació simbòlica, però de bon matí, la porta principal d’entrada pel Raval s’ha tancat i barrat i l’accés per la part des de la plaça Didó s’hi ha col·locat un dispositiu policial que impedia al pas als membres de la plataforma. D’aquesta manera, els membres de l’associació s’han vist expulsats a l’exterior. Tanmateix, la protesta s’ha mantingut.
Amb xiulets i cartells s’han fet sentir i escoltar. L’objectiu d’aquesta acció tenia diferents objectius. Per una banda, posar de manifest la manca d’habitatge social a Terrassa, però també la necessitat urgent de posar a disposició dins del parc d’habitatge social, immobles per a “urgències habitacionals”, és a dir, per aquelles persones que el desnonament els deixa sense un sostre d’un dia per l’altra, sense cap opció sobre la taula. Per l’altra, s’han queixat de la violència exercida per als cossos de seguretat en el moment dels desallotjaments. “És indecent que el desnonament sigui castigat a més amb la violència policial davant de menors, el que suposa un trauma afegit”, han manifestat per exclamar que volen “fora la presència de la policia a les nostres vides”.
Un altre dels punts que consideren clau per poder avançar en solucionar una problemàtica que continua vigent, i que s’ha agreujat després de la fi del confinament -moment en què s’ha posat fi a la moratòria de desnonaments- és la millora de la transparència dins de l’Ajuntament. En aquest sentit demanen, primer, formar part de la taula d’emergència de Terrassa, amb dos membres, per poder ser al centre del debat, conèixer les accions que el govern municipal està duent a terme i alhora veure quina és la posició de les entitats bancàries i què estan fent.

De fet, una de les reclamacions que han explicitat aquest dimarts en la protesta és que la necessitat de “revisar” si no “eliminar” els requisits marcats per accedir a la Taula d’Emergència social per a les famílies que no tenen un lloc on viure ja que consideren que no son “justos ni equitatius”, i que priven moltes famílies de Terrassa de tenir l’oportunitat d’accedir a un lloguer social.
En segon lloc, demanen a l’Ajuntament que compleixi la Llei de Transparència de les administracions públiques i que faci públic el “reglament i protocol que s’ha aprovat per gestionar els casos d’emergència social”. I és que Sin Vivienda considera que l’Ajuntament deixa sovint “a cegues” els col·lectius que defensen l’habitatge social sense proporcionar-los la informació necessària sobre la situació real a la ciutat i les mesures que s’estan duent a terme.
