MónTerrassa
Sílvia Invers explica petits consells per reduir la factura de la llum a casa
  • CA
Sílvia Invers en la xerrada sobre consum energètic a la llar
Sílvia Invers en la xerrada sobre consum energètic a la llar | Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental

!--akiadsense-->

El Punt d’Assessorament i Trobada Cooperatiu de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOcc) a Ullastrell va organitzar un taller adreçat a entendre millor la factura elèctrica de la llar i a adquirir hàbits de consum per assolir una millor eficiència energètica. En el mateix punt, tots els primers dimecres de cada mes, ajuda a les persones que volen canviar de companyia elèctrica. La conferència va tenir lloc al Casal Cultural d’Ullastrell a càrrec de Sílvia Invers, consultora energètica. Els assistents van tenir l’oportunitat d’aprofundir sobre com operen les grans companyies del sector, així com per conèixer tot un seguit d’hàbits adreçats a optimitzar el consum energètic de les nostres llars.

Invers va recordar que a Catalunya, actualment, el 90% de les llars tenen contractat el servei a Endesa Distribución i va remarcar la necessitat d’apostar per les renovables i acabar amb l’ús de combustibles fòssils: “Aconsello que contractem la llum amb empreses del mercat lliure que treballen amb fonts renovables, que tenen cura del medi ambient, tot desplaçant l’ús de combustibles fòssils, i a la vegada són respectuoses amb les condicions dels seus treballadors”. Així, va posar com exemple, la cooperativa Som Energia, la qual disposa de plantes que generen energia renovable i que s’injecta a la xarxa. També en aquesta categoria s’hi troben HolaLuz, Catgas o FactorEnergia, les quals “poden ser rendibles i competir amb els grans monstres”, va indicar, ja que no han de “pagar grans sous als membres dels seus consells d’administració, i als polítics que han acabat com els seus assessors”. Invers va concloure que “hem d’intentar no alimentar aquests monstres d’empreses IBEX-35”.

Consum responsable a la llar

Pel que fa al consum quotidià que realitzem, la potència que tenim contractada és un dels elements en què posa èmfasi la consultora: “n’hi ha prou en què sigui de 2,3 kW, màxim 3,45 kW; sovint tenim contractats 6 o 9 de forma innecessària“. Això suposarà una reducció molt important en la nostra despesa al llarg de l’any. Per això, la consultora recomana que controlem l’ús simultani dels electrodomèstics que més energia consumeixen per escalfar: rentadora, forn elèctric, aparells de la vitroceràmica, o aire condicionat, entre d’altres. “Malament si estem pagant 70 euros al mes!”, assegura.

Una altra recomanació de la Sílvia és que tinguem contractada l’anomenada discriminació horària, consistent en una tarifa rebaixada del preu del consum durant 14 hores al dia (de 23 a 13 h a l’estiu, de 22 a 12 hores a l’hivern). Adquirint uns petits hàbits, a l’hora de cuinar, posar rentadores, etc., pot comportar que ens estalviem “fins a un 20% del que paguem normalment”.

Durant el taller també va haver-hi temps per debatre sobre hàbits concrets, com ara mirem les etiquetes d’eficiència energètica dels electrodomèstics, classificats com A+, A++, A+++, els quals minimitzen l’emissió de CO₂. Tenir cura dels aparells apagats en stand-by: només per tenir-los endollats, estem emetent 30 milions de tones de CO₂ en el conjunt de la UE, segons estudis aportats per la consultora. A la vegada, s’ha d’anar amb compte amb tots aquells aparells carregats al corrent malgrat no estar encesos (“el carregador del mòbil endollat està consumint”). L’ús de programadors de temps d’accés a l’electricitat o de lladres amb endolls amb interruptors individuals per a cada aparell en ús, foren altres recomanacions aportades.

Pel que fa a la rentadora, els consells que fa la Sílvia és que puguem triar la temperatura i regular el temps, “amb 30 minuts amb aigua freda n’hi ha prou“. I avisà sobre l’assecadora: el seu ús equival a posar 50 rentadores en fred. “Sempre que sigui possible, hem d’estendre la roba al sol”, va sentenciar Invers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa