MónTerrassa
Serra: “Les cooperatives són sempre més resistents a les crisis”
Berta Serra, de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental
Berta Serra, de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental | Cedida

!--akiadsense-->

Des de fa 4 anys el Vallès Occidental compta amb l’Ateneu Cooperatiu del Vallès, fruit de la iniciativa promoguda pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i sorgida a partir de l’aliança de diversos actors públics i privats de l’economia social del territori, amb l’objectiu de donar a conèixer i impulsar l’economia social, el tercer sector i les cooperatives que generen un model d’economia transformadora que dóna resposta a la necessitat del territori, genera riquesa i ocupació estable i de qualitat.

Món Terrassa ha parlat amb Berta Serra, coordinadora de Sant Cugat de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, perquè expliqui quina feina estan realitzant des de l’Ateneu Cooperatiu, com ha viscut el sector de l’economia social la crisi del coronavirus i com veuen el futur.

Quina està sent la feina aquests dies de confinament de l’Ateneu Cooperatiu?

Tots els Ateneus cooperatius estem intentant reubicar la nostra feina a poder ajudar al màxim els projectes enmarcats dins de l’economia social i solidària i les cooperatives al nostre territori. Els ateneus cooperatius neixen amb la voluntat d’impulsar una economia alternativa als diferents territoris i per això estem intentant “estar” ni que sigui virtualment per donar suport en dubtes relacionats en temes econòmics però també en com afrontarem tot això.

Com està afectant el coronavirus a les cooperatives que conformen l’ateneu?

La situació varia una mica però les que fa poc que han començat s’han plantejat els ERTOS i les que porten més temps són les que estan aguantant una mica més. També hem de pensar que la paraula ERTO fa una mica de por, i la gent estar intentant aguantar, recordem que les cooperatives acostumen a ser empreses més resistents a les crisis (gràcies als seus fons). Més endavant, quan aquests fons s’hagin esgotat i si no s’ha pogut revertir la stuació, penso que això pot ser més dramàtic o si vols, més preocupant a nivell econòmic.

Què és el que les entitats i empreses associades estan reclamant a l’Ateneu?

En un primer moment, el que més van demanar va ser informació de com podien accedir als ERTOs i quines ajudes poden obtenir, també per les autònomes, etc. La gent també s’interessa en com ajudar-se unes a les altres i sobretot la gent que ho passa sense cap o menys recursos

Tenen constància d’ERTOs o tancaments a la ciutat i comarca?

Sí, sabem de gent que s’ho estar mirant. Però insisteixo, més enllà dels ERTos caldrà veure a mig termini, com s’aguanta tota la gent que no ha fet ERTOs.

Com es pot adaptar l’economia social en aquests moments? Quins avantatges té respecte al model d’empresa més tradicional?

L’economia social i solidària ha demostrat al llarg dels anys que la formen les persones amb els seus projectes. Amb això vull dir que, al meu entendre, el fet de sentir que pertanys a una comunitat que t’ajuda i s’acompanya quan et poden anar maldades fa que en moments de crisi, això estigui allà. Penso que aquesta crisi (cícliques en el sistema capitalisme) agafa l’ess en un moment fort, amb moltes coses per articular, però amb empoderament i articulació com a moviment.

La crisi ha posat en valor la importància del tercer sector i el seu vessant de servei social?

Crec que la importància del tercer sector sempre ha d’estar present, hi hagi crisi o no. És important remarcar que el tercer sector ha de tenir una vessant de servei social, perquè si no, hi hauria molta gent desemparada però crec que l’Estat hauria de ser més important i més fort en aquest sector. No crec que puguem deixar en mans del tercer sector tot el pes de les accions que calen per intentar minimitzar les diferències de classe que avui en dia segueixen existint i que fan que hi hagi pobresa i per tan gent necessitada de serveis socials.

Algun exemple de cooperativa a Terrassa o municipis de l’entorn que estigui realitzant algun treball “solidari” en aquests moments?

Ara mateix hi ha diversos projectes però per destacar-ne algun, existeix gent que dóna suport a menors no acompanyats durant el confinament és el cas de Terrassa sense murs, on ajuden a nivell de llar, menjar a aquestes persones o a Sabadell s’estan organitzant el supermercat cooperatiu (juntament amb el de Terrassa) per poder donar aliments a gent de la PAHC que es trobava sense poder recollir la cistella solidària del projecte Supercoopera. A més a més, de les xarxes de suport veïnal que s’estan duent a terme a totes les localitats, i suposo iniciatives que se’ns escapen.

Com valora la gestió del govern català i de l’espanyol en ajudes al sector de les pimes.

M’és difícil valorar-ho en global, però centrant-me en les ajudes que conec que són les relacionades amb les cooperatives, penso que s’hauria d’apuntar a mesures més concretes i més enfocades no tant a préstecs puntuals que el que fan és generar un deute que difícilment es podrà tornar, si no a ajudes en l’economia de país, centrades en enfortiment d’estructures de treball col·lectiu que generin un retorn comunitari.

Quin és el futur que ens espera?

Ha ha ha, avui a la bola de cristall… No, m’és difícil la pregunta, jo sóc una mica com deia Galeano depenen de l’hora del dia optimista i pessimista, crec i deixo de creure. Doncs això, penso que el sistema capitalista és el pitjor dels sistemes possibles però dins d’això, la part positiva o optimista és que la gent intenta ajudar-se per sobreviure millor, penso que ho podem fer a través d’enfortir els llaços comunitaris, tenir vides més col·lectives i en resum estimant-nos més i millor entre nosaltres. Sí que crec que així no podrem ser felices dins d’aquest sistema, però ho podem portar millor i sobreviure a la crisi que hi ha i les que vindran.

Nou comentari

Comparteix